IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студеното време през февруари е тласнало надолу строителството у нас

Произведената строителна продукция през втория месец на годината намалява на месечна и годишна база

14:48 | 10.04.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Студеният февруари е тласнал надолу строителната продукция у нас както на месечна, така и на годишна база, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През втория месец от годината индексът на строителната продукция е с 0,7% под равнището от предходния месец, като спадът се дължи както на сградното, така и на гражданското и инженерното строителство.

Строителството на сгради е намаляло с 0,8% спрямо януари, а гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, е надолу с 0,5%.

За сравнение, през януари и двата сегмента на строителството отбелязаха месечен ръст от съответно 0,7% и 0,2%.

На годишна база строителството у нас е намаляло с 2,9% спрямо същия месец на предходната година. Спадът се дължи в по-голяма степен на инфраструктурното строителство, което отчита понижение от 4,1%. При сградното строителство спадът е с 2%.

Февруари е трети пореден месец, в който строителната продукция у нас намалява на годишна база, най-вече заради забавянето на инфраструктурното строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още