IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски магнат продава имение за 75 млн. паунда

Имението "Денъм плейс" е имало седем собственици досега

15:54 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Магнатът Майк Джатания обяви за продажба имение с 12 спални западно от Лондон в една от най-големите сделки с къщи във Великобритания, предава Bloomberg.

Имението в Денъм, графство Бъкингамшир, на 30 минути с кола от центъра на Лондон, ще бъде продадено следващата седмица за 75 млн. паунда (93,2 млн. долара) чрез Knight Frank, Savills и Beauchamp Estates. Крайният собственик на имота е семейство Джатания, което натрупа състояние в козметичната индустрия и продаде бранда за продукти за лични грижи Lornamead на конкурента Li & Fung за почти 200 млн. долара преди десет години.

„Много е необичайно да получиш великолепен дом с размерите на дворец, който не отстъпва на кралска резиденция“, коментира Джеймс Крауфорд, партньор в отдела за Великобритания на Knight Frank. „От англосаксонски времена до настоящите продавачи „Денъм плейс“ е имало само седем собственици“, допълва той.

Снимка: Bloomberg LP Снимка: Bloomberg LP

Планираната продажба се случва 23 години след като Джатания купи имота от British American Tobacco, която придоби сградата като офис площ след придобиването за 5,1 млрд. паунда на конкурентния производител на цигари Rothmans. Домът, който има киносалон в стила на Джеймс Бонд и коктейл бар, беше отдаден под наем на американския банкер от JPMorgan и съпродуцент на „Джеймс Бонд“ Хари Залцман.

Джатания очаква международен купувач да придобие „Денъм плейс“, тъй като слабостта на паунда спрямо долара привлича повече глобални инвеститори към луксозните имоти в Лондон, най-вече от Северна Америка и Близкия изток.

„В центъра на Лондон имоти са купили хора като Кен Грифин и други хедж фонд мениджъри, затова съм сигурен, че американците ще го обмислят“, отбелязва Джатания, който сега живее в Монако и инвестира в имотни проекти като Regent’s Crescent в Лондон. „Освен това напоследък има значително създадено богатство в Близкия изток и знаем, че семействата там имат традиция да притежават жилища в Лондон“.

Богати купувачи, които разчитат по-малко на дълг, помагат на най-скъпите жилища в Лондон да избегнат тенденцията за забавяне на жилищния пазар във Великобритания, който е изправен пред проблеми, докато се приспособява към по-високи лихви по заемите. Продажбите на жилища на цена от 5 млн. паунда нагоре бяха със 74% повече през последното тримесечие на 2022 г. спрямо средното ниво преди COVID, сочат публикувани по-рано тази година данни от компанията за анализи LonRes.

Освен това 17% от хората с ултрависоко нетно богатство са купили поне един дом миналата година, показват данни на консултантската компания Knight Frank. Жилищните имоти са смятани за най-безопасния клас активи за богати инвеститори, като изпреварват златото и облигациите, показва изследване.

„Търсенето на такива имоти е по-силно, отколкото през последните десетилетия“, коментира Криспин Холбъроу от консултантската компания Savills. „Има нарастващ интерес от най-богатите семейства в света към ваканционни имоти във Великобритания“, допълва той.

Снимка: Bloomberg LP Снимка: Bloomberg LP

Но разминаването между исканията на продавачите и на купувачите в Лондон се разширява. Над половината от бъдещите купувачи, които търсят първокласни имоти в столицата, очакват отстъпка от най-малко 5% през първите три месеца на годината спрямо 6% през същото тримесечие на 2022 г., показа доклад на Savills, публикуван по-рано този месец.

Строителният предприемач Кристиан Кенди продаде луксозен имот западно от Лондон за 125 млн. паунда миналата година, което беше с 15 млн. паунда по-малко от първоначалната искана сума.

Въпреки това Джатания се надява историята на „Денъм плейс“ и близостта до центъра на Лондон да тласнат цената до над 75 млн. паунда.

„Не беше лесно да определим цената, надяваме се, че ще има конкурентно напрежение и че имотът ще бъде продаден за по-голяма сума“, казва Джатания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още