IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще опрощава част от ипотечните кредити на млади купувачи на жилище

Страната обмисля и затягане на правилата за издаване на "златни визи"

22:14 | 08.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Испанското правителство предлага да опрости част от ипотечните кредити, изтеглени от млади испанци, като част от предизборен стремеж да направи жилищната собственост по-достъпна, пише Bloomberg.

Кабинетът се готви да одобри във вторник предложение, обявено в неделя от премиера Педро Санчес, държавната банка за развитие ICO да гарантира 20% от заемите за покупка на жилище. Програмата ще е от полза за хора на възраст от 35 години надолу с годишна заплаха от 37 800 евро.

Планът за опрощаване на ипотечни кредити е поредният пример за новия фокус на правителството върху достъпността на жилищата преди регионалните и общинските избори на 28 май. Преди време Санчес заяви, че правителството ще дарява имоти, ще строи нови жилища и също така ще предоставя терени за социални жилища.

Част от имотите ще дойдат от портфейл, притежаван от испанската лоша банка. Целта е през следващите няколко години да бъдат осигурени поне 90 хил. жилища.

Планът за ипотечните кредити беше подложен на критики от по-малкия коалиционен партньор в правителството – „Подемос“, който заяви, че той ще помогне само на малка група от хора, докато растящите цени правят покупките на жилище недостъпни за много испанци.

Кампанията за изборите няма да започне официално до 12 май.

В друг свой ход испанското правителство обмисля по-строги правила за издаване на „златни визи“ за чуждестранни инвеститори, съобщи испанският вестник El Pais, като се позова на хора от министерството на социалната сигурност, без да уточнява кои са те.

Настоящите правила предоставят 3-годишно разрешение за местопребиваване на чуждестранни граждани, които вложат поне 500 хил. евро в закупуването на жилища в страната. Чужденците могат също да получат „златна виза“, като инвестират най-малко 1 млн. евро в акции или повече от 2 млн. евро в испански държавни облигации.

Миналата година Испания е предоставила почти 2500 разрешения на инвеститори, които са купили жилище за над 500 хил. евро. Това е съставлявало 94% от новите разрешения, уточнява изданието.

Страните в ЕС преоценяват програмите си „златна виза“. Ирландия прекрати програмата си през февруари, а Гърция съобщи, че ще удвои прага на инвестицията до 500 хил. евро в няколко ключови локации, включително Атина. Португалското правителство заяви, че ще ревизира програмата. Няма правила на ниво ЕС за „златните визи“.

Пресцентровете на министерствата на социалната сигурност и на икономиката са потвърдили пред Bloomberg, че са поискали затягане на изискванията за издаване на „златна виза“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още