IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Португалия се обръщат към общинските жилища за разрешаване на имотната криза

Заради недостатъчното инвестиции двете страни имат най-ограничени наличности от субсидирани жилища в Западна Европа

18:25 | 23.04.23 г.
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испания планира да използва „лоша банка“, родена по време на последната ѝ финансова криза, за да създаде до 50 хил. общински жилища, докато страната и съседна Португалия търсят подкрепени от правителството решения на растящите цени на имотите, пише Financial Times.

Страните, които са две от най-бедните в Западна Европа, искат да променят наследство от недостатъчно инвестиции в общински жилища, заради които те имат най-ограничените наличности от субсидирани домове в региона.

Ходовете отразяват проблемите в цяла Европа заради жилищния бум, който далеч изпреварва ръста на заплатите в повечето страни. Растящите цени на наемите, на вноските по ипотечните кредити и на цените на имотите за някои хора засенчват цените на храните и на енергията като най-лошата част от кризата с разходите за живот.

Испанският кабинет трябва да одобри план по-късно във вторник, който ще повиши наличностите в страната от 290 хил. общински жилища към момента със 17%, използвайки имоти от своя лоша банка, създадена през 2012 г., за да изчисти токсичните активи на фалирали кредитори след спукването на имотния балон четири години по-рано.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ходът ще разреши „огромен и истински проблем“, като направи жилищата налични на поносими цени специално за млади хора. „Жилищата в Испания са конституционно, но не и реално право. Младите хора трябва да чакат неприемливо дълго време за достъп до жилище и да станат независими“, каза той.

Сериозността на проблема беше показана в понеделник от нови данни на имотния портал Fotocasa, според които цените на наемите в Испания са достигнали нов рекорден връх през март, като са нараснали с близо 10% спрямо година по-рано до 11,55 евро на квадратен метър на месец.

Заради рязкото повишаване на лихвите от Европейската централна банка през миналата година разходите за обслужване на ипотечните кредити сега са на най-високото си ниво от десетилетие. Испанските жилища са най-недостъпни след края на имотния бум в страната.

В Португалия жилищните имоти никога не са били толкова скъпи спрямо доходите и местните жители са гневни заради изключването си от пазара в Лисабон и Порто, най-големите градове в страната.

„Отговорите на частния пазар не са достатъчни“, казва пред FT министърът за жилищната политика Марина Гонкалвеш.

Миналата година португалското правителство одобри планове да инвестира 2,4 млрд. евро в общински жилища до края на 2026 г. Миналия петък то внесе законопроект за жилищната политика в парламента, който ще позволи на страната да превръща празни частни имоти в социални жилища, но наемите все пак ще отиват при собствениците.

„Това е проблем в цяла Европа, затова трябва да намерим нови отговори“, каза Гонкалвеш.

Макар че данните варират, общинските жилища съставляват около 2% от наличните жилища в Португалия и между 1% и 3% от всички домове в Испания – под средното ниво от 7,5% в ЕС и далеч по-малко, отколкото във Франция (14%) и във Великобритания (17%).

Цифрите отразяват факта, че общинските жилища са само спорадичен приоритет на държавните ръководители на Иберийския полуостров след рухването на диктатурите през 70-те години на миналия век. Редица демократично избрани правителства използваха вместо това държавни субсидии и данъчни стимули, за да насърчават хората да купуват собствени имоти, давайки на страните най-високите нива на жилищна собственост в Западна Европа от над 75%.

През последните години фискалните разходи заради финансовата криза, която започна със срива на имотния пазар през 2008 г., остави правителствата в региона с ограничени възможности да правят нови разходи.

Социалистическите правителства на двете страни провеждат по-широки реформи, за да направят пазарите си на частни имоти по-справедливи, но казват, че общинските жилища са много важни.

Испания планира да продаде 21 хил. празни имоти от лошата си банка Sareb на регионални и общински власти, за да могат да ги превърнат в общински жилища. Тя също така ще официализира статута на 14 хил. такива жилища, които са заети, но са блокирани, защото например наемателите са подписали наемни договори с предприемачи, които впоследствие са фалирали, казва представител на правителството.

Последната част от плана е празни терени, които са принадлежали на лошата банка, повечето от тях са собственост на централното правителство, да бъдат предоставени за строителството на 15 хил. нови общински жилища.

Хесус Леал, социолог и преподавател в университета „Комплутенсе“ в Мадрид, казва, че „общинските жилища са единственото дългосрочно решение“ на кризата с достъпността.

Но той допълва, че е „малко скептичен“ дали новият план на Санчес ще бъде ефективен, защото жилищната криза в Испания е най-остра в големи градове като Мадрид, Барселона и Валенсия, докато имотите на лошата банка са другаде.

Много от имотните ѝ активи са близо до средиземноморския бряг на Испания, но са станали токсични, защото не са на първокласни локации, а се намират на известно разстояние от плажа и от бизнес райони.

„Явно е, че Sareb няма сгради в центъра на големите градове. Но количеството е важно. 50 хил. жилища е много голям брой в сравнение с общите наличности от общински жилища днес“, казва представителят на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 23.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още