IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас се върна към годишен растеж за първи път от три месеца

Сградното строителство има основен принос за по-доброто представяне на общата строителна продукция през март

12:46 | 10.05.23 г.
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Строителната продукция у нас се връща към растеж на годишна база през март за първи път от три месеца насам, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на строителната продукция е нагоре с 0,3%, като положителният темп се определя от сградното строителство, което регистрира увеличение с 2,4%. В същото време гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отчита намаление от 2,5 на сто.

Сградното строителство се връща към растеж на годишна база след спада с 2,1% през февруари. То отбеляза ръст от 2,4 на сто през януари. За инфраструктурното строителство март е четвърти пореден месец на годишен спад, като той е по-ограничен в сравнение с предишните три месеца. За последен път инфраструктурното строителство излезе на зелена територия на годишна база през ноември миналата година, когато отчете скромно увеличение с 0,2%.

Годишният ръст от 0,3% на общата строителна продукция през март е идентичен с този през януари. През февруари строителството у нас спадна с 3,1% на годишна база.

Март е бил по-добър за строителството и спрямо февруари с ръст от 0,8%, сочат предварителните сезонно изгладени данни на НСИ.

Отново по-голям принос за месечния ръст има сградното строителство, което е нараснало с 1% след минималния спад с 0,1% през януари. Гражданското и инженерното строителство също се е повишило с 0,5% след спада с 0,6 на сто предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още