IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС одобри законопроект за узаконяване на незаконното строителство

Констатираното незаконно строителство е във връзка с ремонти на пътища, включително част от магистрала "Хемус", и язовири

14:42 | 31.05.23 г.
Регионалният министър арх. Иван Шишков. Снимка: МРРБ
Регионалният министър арх. Иван Шишков. Снимка: МРРБ

Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, който определя като „търпимо“ строителството на инфраструктурни обекти, които отговарят на техническите правила и норми, но строителството им е започнало без изискващите се строителни книжа – одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Същото ще важи за инфраструктурни обекти, изградени, реконструирани или ремонтирани без необходимите строителни документи. Това става ясно от решение на Министерски съвет, взето на днешното заседание на правителството.

Разпоредбата ще е валидна за мостове, тунели, надлези, подлези, прелези, преносни мрежи и съоръженията към тях в неурегулирана или урегулирана територия, трансформаторни постове, електрически подстанции, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, хидромелиоративни преносни мрежи и съоръженията към тях и др.

Ако предложеният законопроект бъде приет, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване, се казва в съобщението.

„Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което настойчиво предлагаме, е законност. Т.е. по законов ред да направим така, че да запазим изградените инфраструктурни обекти, а не да забравим какво се е случило с тях“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Министърът напомни, че за втори път се предлага промяна в закона с цел придобиване на търпимост за констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от магистрала „Хемус“ и язовирите.

Арх. Шишков подчерта, че не става въпрос за строителна амнистия за тези или сходни обекти. И обясни, че ако Народното събрание одобри този или подобен текст на Закона за устройство на територията, те ще бъдат изследвани, ще бъдат създавани строителни книжа и документи, за да има сигурност, че отговарят на нормите и на подробните устройствени планове, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

„Продължавам да твърдя, че това е една изключително важна стъпка с цел да затворим тази срамна страница в строителството на инженерната инфраструктура на България, с която се установи, че държавата е станала възложител в периода 2018-2020 г. на голямо количество незаконно строителство“, каза министърът. И допълни, че с промяната в закона ще има сигурност, че за обектите, които не отговарят на нормите, ще има законово основание за издаване на разрешения за строеж, за да бъдат привеждани към тях.

„Надявам се този път депутатите да разберат колко е важно и да вървим в посока, в която можем да регламентираме строителния бранш по законен ред“, подчерта Шишков.

На въпрос за ремонта на жълтите павета регионалният министър посочи, че към този момент в МРРБ не е постъпило предложение от Столична община точно как ще бъде завършен този ремонт. Това, което е могло да се направи и е направено от МРРБ, е да се удължи срокът за усвояване на парите от март до септември месец тази година. По думите му поведението на Столична община би трябвало да е отговорно, както и това на строителите, които са наети да изпълнят строителните дейности. Арх. Шишков изрази надежда да постъпи предложение, така че всички софиянци накрая да се радват на добър и завършен ремонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още