IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес парк София прибавя нова сграда и ново пространство за съвместна работа

Офис комплексът в кв. "Младост" ще добави още зелени площи, публични пространства, събития, културни прояви и произведения на уличното изкуство

17:21 | 08.06.23 г.
Снимка: Бизнес парк София
Снимка: Бизнес парк София

Ново пространство за съвместна работа с 80 места се очаква да отвори врати в Сграда 10 на Бизнес парк София в квартал "Младост" до края на годината, както и да започне изграждането на нова сграда 16 до спирката на метрото. 

Най-големият офис комплекс в Централна и Източна Европа представи дългосрочната си стратегия за развитие, която цели да го превърне в още по-притегателен градски център чрез повече зелени площи, публични пространства, събития, култура и разнообразни услуги. 

Сред първите подобрения, създадени в партньорство с фондация "Колективът", са трансформацията на покрив с площ над 3000 кв. м в социално място за събития, храна и срещи, нови споделени места за работа на открито, нова сцена край езерото и мащабни произведения на уличното изкуство. 

В Бизнес парка вече работят и десет ателиета на популярни артисти, които организират различни работилници и събития за обитателите и посетителите. Всички нови функции и пространства ще бъдат представени за първи път с фестивал “Паркът” в края на юни. 

“Днес столицата има нужда от повече качествени публични пространства извън центъра и ние искаме да превърнем Бизнес парка още повече в парк, като го наситим с още зеленина, съдържание и култура и започнем да предлагаме нови услуги, събития и активности за нашите обитатели и посетители”, разказа Екатерина Радева, ръководител Специални проекти и ESG инициативи в Бизнес парк София. 

Целта на дългосрочната трансформация е Бизнес паркът да се развива като вторичен градски център и място за обществено обслужване, отдих и рекреация на всякакви възрастови групи, да отговаря на нуждата от социална инфраструктура в тази част на града и да служи като пример за устойчиво развитие на подобни отворени комплекси както у нас, така и на глобално ниво. 

Плановете кореспондират с Визията за развитие на Столична община като компактен и мултифункционален град, както и с глобалните градоустройствени тенденции и концепцията за 15-минутния град, който предлага всички услуги на една ръка разстояние. 

Консултанти в създаването и реализацията на стратегията са архитектурното бюро Gensler, дългогодишните проектанти на парка "A и A Aрхитекти", Фондация "Колективът" и комуникационните агенции NEXТ-DC и Imp-Act Agency.

Градските активисти от фондация "Колективът", познати с инициативи като “Реките на града” и “100 стола”, вече работят по активирането на новите публични пространства и създаването на улично изкуство в Бизнес парка. Техните урбанистични и архитектурни проекти са подготвени след голямо проучване и серия от работилници, в които вземат участие близо 500 души от наемателите, обитателите, съседите и посетителите на Бизнес парк София. 

Над 70% от всички участници в допитванията посочват, че биха искали да посещават повече културни събития и мероприятия, посветени на каузи в парка, както и че биха искали повече зони за работа, срещи и хранене на открито. 

Потенциалът на новите социални пространства ще бъде представен за първи път с фестивал "Паркът" между 23 и 25 юни, който включва богата програма от музика и концерти, занимания за деца, съвременно цирково изкуство, уроци по танци, работилници и още събития. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още