IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството у нас е изпратило вял април

Спадове има както при сградното, така и при инфраструктурното строителство

16:15 | 09.06.23 г.
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg
Снимка: Carsten Snejbjerg/Bloomberg

Строителната продукция у нас се върна към спад както на месечна, така и на годишна база през април, а понижение отбелязват както гражданското и инженерно строителство, така и сградното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). 

Спрямо март произведената строителна продукция е намаляла с 1% след минималния ръст от 0,4% през предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на националната статистика. 

Спадът се определя както от гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура (-1,3%), така и от сградното строителство (-0,8%). За сравнение, и двата сегмента отбелязаха минимален месечен ръст през март от съответно 0,3% и 0,4%. 

На годишна база строителната продукция у нас се е понижила с 2,3%, сочат календарно изгладените данни на националната статистика. Така строителството се връща на червена територия, след като през март успя да прекъсне тримесечната негативна серия с минимален ръст от 0,5%. 

Принос за спада през април имат както инфраструктурното строителство (-4,7%), така и сградното строителство (-0,5%). 

За сградното строителство това е втори годишен спад от началото на 2023 г., а за гражданското и инженерното строителство април е пети пореден месец на годишно понижение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още