IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-нажежените жилищни пазари в света се охлажда за първи път от три години

Забавянето на инерцията при цените в Сингапур е в резултат на новите ограничения на правителството върху имотния пазар

11:45 | 03.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Сингапур са намалели за първи път от три години насам през второто тримесечие, сигнализирайки охлаждане на пазара след новите ограничения за имотите, предава Bloomberg.

Цените на частните жилища са спаднали с 0,4% спрямо предишните три месеца, когато нараснаха с 3,3%, показват неокончателни данни, публикувани от Службата за градско преустройство (URA). Това е първият спад от първото тримесечие на 2020 г. насам.

Имотната треска в Сингапур се охлажда. Графика: Bloomberg LP Имотната треска в Сингапур се охлажда. Графика: Bloomberg LP

Инерцията при цените вероятно най-сетне се успокоява след силния им ръст, който помогна на нажежения жилищен пазар в града държава да заобиколи световната тенденция за забавяне от Лондон до Шанхай. За да ограничи ръста на цените на апартаментите, правителството удвои гербовия налог за чуждестранни купувачи през април до 60%, най-високото ниво сред големите пазари. То също така повиши налозите за купувачи на втори дом.

„Вярваме, че по-умереният ръст на цените през последно време е в резултат на новия кръг мерки за охлаждане на имотите през април и очакваме цените да нарастват до края на годината“, коментират анализатори от Morgan Stanley. Банката прогнозира ръст на цените от 5% за цялата година.

Макар че цените са намалели миналото тримесечие, обемът от сделки се е увеличил с около 16% спрямо предходните три месеца, показват данните на URA. Продажбите на жилища са достигнали едногодишен връх през май със смекчаването на кризата с предлагането, след като бяха започнати нови жилищни проекти.

„Продължаваме да забелязваме признаци на умереност на имотния пазар. Освен това продължаваме да увеличаваме предлагането на жилища, за да отговорим на търсенето“, каза сингапурският министър на националното развитие Дезмънд Лий в публикация във Facebook след обявяването на данните.

Имотната треска в Сингапур достигна и пазара на общински жилища. Индекс за цените на препродадените жилища на Борда за жилища и развитие е достигнал нов връх през второто тримесечие с нарастване от 1,4% спрямо предходните три месеца. Това е 13-о поредно тримесечие на ръстове.

Общинско жилище беше препродадено за рекордните 1,5 млн. сингапурски долара (1,1 млн. щатски долара) през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
интересно ми е как успяват да управляват гета , като тези от снимката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още