IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в САЩ достигнаха рекордна стойност от 47 трлн. долара

Пазарът е възстановил 3-те трлн. долара, заличени през миналата година

19:09 | 11.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жилищният пазар в САЩ е възстановил стойността от близо 3 трлн. долара, която беше заличена при забавянето през миналата година, сочи оценка на брокерската компания Redfin Corp., цитирана от Bloomberg.

Недостигът на оферти е довел до повишаване на цените, което е увеличило общата стойност на жилищата в САЩ до рекордните 47 трлн. долара, изчисляват от компанията.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Много от собствениците на жилища са договорили по-ниски фиксирани лихвени проценти по ипотечните си кредити, преди разходите по заемите да започнат да нарастват миналата година, поради което те не са склонни да се откажат от тези заеми. Само 1% от жилищата в САЩ са сменили собственика си тази година, което е най-ниският дял от поне десетилетие, според Redfin.

Собствениците запазват домовете си, "защото преместването би означавало да поемат два пъти по-висока лихва", пише в доклада Чен Жао, ръководител на икономическите изследвания на Redfin. "Това означава, че купувачите, които са на пазара сега, се борят за много малък брой жилища, а това не позволява на стойностите на жилищата да спаднат."

Стойността на жилищата в Атланта е скочила най-много - с 40,1 млрд. долара спрямо юни миналата година. В Бостън е регистриран ръст от 33,4 млрд. долара, а в Маями - от 30,3 млрд. долара.

В процентно изражение най-големият ръст на цените се наблюдава на сравнително достъпни пазари. Цените на жилищата в Литъл Рок, Арканзас, са отбелязали ръст от 8,8% спрямо миналата година, а тези в Камдън, Ню Джърси, са се повишили с 8,7%.

Спад на цените в сравнение с миналата година е регистриран в 32 градски района, а калифорнийските градове са сред най-засегнатите. Най-голямо е намалението в Лос Анджелис - с близо 153 млрд. долара, следван от Оукланд с почти 86 млрд. долара. Стойността на жилищата в Сан Франциско е намаляла с около 58 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 месеца
Не жилищата, а заемите по жилища достигнаха астрономическа стойност. И ако се разчуй че повечто дървени кокошарници не струват и половината, голям смях ще падне. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
"Стойността на жилищата" не е скочила рекордно, доларчето рекордно се обезценява. Спешно напечатайте още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още