IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сградното строителство е тласнало надолу общата продукция в ЕС и еврозоната през юни

България е на пето място сред страните членки по спад на строителството на годишна и на месечна база

17:10 | 18.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Строителството в еврозоната е намаляло с 0,3% на годишна база през юни, а на ниво ЕС е останало непроменено, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

На годишна база основен  принос за спада на строителството в еврозоната има сградното строителство, което се е понижило с 1%, докато гражданското и инженерното строителство е нараснало с 3,8 на сто.

На ниво ЕС сградното строителство също е намаляло с 1%, а гражданското и инженерното строителство е нараснало с 4,6 на сто.

Продукция в строителния сектор в ЕС и еврозоната. Графика: Евростат Продукция в строителния сектор в ЕС и еврозоната. Графика: Евростат

Спрямо май сезонно изгладената продукция в сектор строителство се е свила с 1% в еврозоната, като основен принос за това има сградното строителство, което се е свило с 1,2%. Спад има и при гражданското и инженерно строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура, то е намаляло с 0,2 на сто. 

В ЕС като цяло строителната продукция е намаляла с 0,6% на месечна база, като тя също е била тласната надолу от сградното строителство, което е намаляло с 0,9%. При гражданското и инженерно строителство е отчетен ръст от 0,5% спрямо май.

За сравнение, през май строителството нарасна с 0,2% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям месечен спад на строителната продукция отбелязват Германия (-2,8%), Франция (-2,5%), Унгария и Словакия (-1,4%). България е на пето място в негативната класация с месечен спад от 1,1%.

На обратния полюс е Румъния, където строителството е нараснало с 3,6% спрямо май, и Чехия с ръст от 2,5 на сто.

На годишна база най-голям годишен спад на строителната продукция е отчетен във Финландия (-5,2%), Унгария (-3,9%) и Австрия (-3,3%). И при това сравнение България е на пето място по спад в ЕС с 2,2%, изпреварена само още от Финландия и Германия.

Най-голям е годишният ръст на строителството в Словения с 24,9%, следвана от Румъния с 15,3% и Испания с 9,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още