IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти половината от жълтите павета на бул. "Цар Освободител" са пренаредени

Работата се изпълнява в график и трябва да приключи до 15 септември, съобщи заместник-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов

16:28 | 22.08.23 г. 1
Снимка: Столична община
Снимка: Столична община

Пренареждането на жълтите павета в София продължава, като са направени почти 50% от участъка, в който се работи на бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“. Дейностите се контролират от надзора и от страна на Столичната община постоянно, съобщи зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов в рамките на проверка през деня.

В момента се извършва фугиране, уплътнява се с малки валяци пренареденият участък и се полива с вода. Изпълнява се пренареждане на паважната настилка, съобщава пресцентърът на общината.

„Работата се изпълнява в график, като очакваме да приключи до 15 септември. Най-важното е да се спазва технологията“, подчерта Джоргов.

Пренареждането започна, след като промените в технологията бяха одобрени от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Новата технология на подреждане на жълтите павета беше изработена от експертна група, в която участваха преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Минно-геоложкия университет (МГУ), инженери и строители.

През първите дни от изпълнението работата бе спирана по линия на надзора и работниците са връщани, посочи също заместник-кметът на София. На всички използвани материали са правени по няколко пъти изследвания в независими лаборатории и в лаборатория на УАСГ.

Пренареждането на участъка от бул. „Цар Освободител“ е за сметка на фирмата изпълнител „Трейс Груп“. Цената на пренареждането на жълтите павета е 206 хил. лв., които не са заплатени от общината.

До ремонта на ремонта се стигна след разместване на жълтия паваж в участъци от пътните платна на бул. „Цар Освободител“ пред сградата на парламента. Обектът е част от основния ремонт на карето между бул. „Цар Освободител“, ул. „Московска“, бул. „В. Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“, който е в процес на изпълнение и не е приет от Столичната община. Гаранцията на ремонта е пет години.

Жълтите павета, които са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столичната община и решение на Столичен общински съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
Minka
преди 8 месеца
Предполагам, че след три години чакане, трима изпълнители, 18 подизпълнители, няколко спирания, три хиляди консултанта и много срещи за изясняване на позициите, сега трябва да хълцаме от умиление, нали?! А фактът, че кмета и всичките му заместници, си бъркаха по дUпките в продължение на години, следва да бъде забравен, нали?! Избори идат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още