IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки намаляват лихвите по съществуващи ипотечни кредити

Облекчението ще важи само за тези, които купуват жилище за първи път

22:10 | 29.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Някои китайски държавни банки скоро ще понижат лихвите по съществуващи ипотечни кредити, съобщиха запознати с въпроса източници. Това се случва в момент, когато Пекин увеличава усилията за съживяване на затъналия в дългова криза имотен сектор и в подкрепа на буксуващата икономика, предава Ройтерс.

Намаляването на лихвите по съществуващите ипотечни кредити ще важи само за купувачи на първо жилище, уточняват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят пред медии.

Според тях мащабът на понижението от държавните банки ще бъде различен за различните видове клиенти и в различните градове, като в някои случаи може да достигне 20 базисни пункта.

Китайската народна банка не е отговорила на молба на Ройтерс за коментар.

Намаляването на лихвите по съществуващите ипотечни кредити ще стане на фона на редица други мерки за подкрепа на имотния сектор, икономиката и пазара, които Пекин обяви през последните седмици на фона на нарастващите притеснения за стабилността на втората по големина икономика в света.

Имотният сектор, който съставлява около една четвърт от икономиката, се лута от една криза в следваща от 2021 г. насам, а този месец опасенията от зараза се задълбочиха, след като стана ясно, че водещата строителна компания Country Garden също изпитва ликвидни затруднения.

Имаше големи очаквания, че китайските кредитори ще намалят лихвите по съществуващите жилищни заеми, след като по-рано този месец Китайската народна банка съобщи, че ще даде указания на търговските банки да го направят.

Предложението на централната банка за намаляване на лихвите, което беше направено след вълна от предварително изплащане на ипотечен дълг, цели да намали лихвените разходи на купувачите на жилища и да подкрепи потреблението на фона на забавянето на икономиката.

Китай намалява лихвите по новите ипотечни кредити от миналата година, за да повиши продажбите на замиращия си имотен пазар, но основният резултат до момента е бързане от страна на домакинствата да изплатят преждевременно съществуващите си жилищни заеми, а това от своя страна свива печалбите на банките.

Понижаването на лихвите по ипотечните кредити вероятно ще натежи още върху нетния лихвен марж на банките, ключов показател за рентабилност, който спадна до рекордно дъно в края на второто тримесечие, показаха официални данни.

Лихви по депозитите

Ипотечните кредити в Китай са възлезли на общо 38,6 трлн. юана (5,29 трлн. долара) в края на юни, съставлявайки 17% от общите кредитни портфейли на банките.

Коригирането на лихвите по съществуващите ипотечни кредити може да намали натиска върху банките от предварителното изплащане на ипотеките, коментира Лин Ли, вицепрезидент на Agricultural Bank of China, третата по големина банка в Китай от гледна точка на активи.

Банката ще очертае подробни правила за прилагане на пониженията на лихвите след изясняването на политиките, допълни той. Кредиторът обяви спад на нетния си лихвен марж до 1,66% в края на юни спрямо 1,7% към края на март.

Нетният лихвен марж на китайските банки ще бъде застрашен от понижаване през второто полугодие на тази година, смята Фу Уандзюн, президент на Agricultural Bank of China.

За да смекчат удара върху маржовете, големите държавни банки ще понижат също лихвите по някои депозити с фиксиран срок, като общото намаление ще варира от 10 до 25 базисни пункта, съобщават тримата източници.

Понижаването на лихвите по депозитите може да помогне на банките да задържат разумно ниво на нетен лихвен марж, отбелязва един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още