IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на портфейла с имоти на германската компания Adler е намаляла с 1 млрд. евро

Закъсалата имотна компания се бори с ликвидна криза и растящите цени на енергията и на строителните материали

11:48 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германската имотна компания Adler Group съобщи, че стойността на портфейла ѝ с имоти е намаляла с 1 млрд. евро, след като загубите ѝ са се задълбочили през първото полугодие на фона на растящите лихви, предава Ройтерс.

Компанията обяви загуба за периода януари-юни от един милиард евро, разширявайки загубата от 604 млн. евро година по-рано.

Adler, която е един от най-големите собственици на имоти в Германия, се бори с ликвидна криза, породена от забавяне на местния имотен пазар, растящите цени на енергията и на строителните материали, породени от нашествието на Русия в Украйна, и последиците от пандемията от COVID-19.

„Преживяваме загуба на стойност като всички останали на пазара заради значително променената лихвена среда“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Тиери Бодемулен.

Компанията планира да продължи да намалява портфейла си с апартаменти, особено проекти, които са все още на етап строеж, на фона на затегнатата пазарна среда.

Продажбите и покупките на имотния пазар „пресъхват“, отбелязва Бодемулен.

Средствата от дейности, показател за притока на свободни парични средства и ключов индикатор за оперативната сила на имотните компании, са намалели с 84% до 8 млн. евро през периода януари-юни, обяви компанията.

Adler е изправена и пред правни неприятности, след като офиси на филиала ѝ Adler Real Estate бяха претърсени от следователи в рамките на разследване за счетоводни измами през юни. Adler Group съобщи, че застава зад ръководителя на правния си отдел Свен Кристиан Франк, който е ответник по делото.

Книжата на Adler загубиха почти цялата си стойност след поредицата от кризи през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още