IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: 46% не биха инвестирали в жилище сега, очакват спад на цените

Едва 11 на сто биха купили имот в момента, защото предвиждат още поскъпване, а за други 10% инвестицията в жилище е добра при висока инфлация

20:53 | 05.09.23 г. 7
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Мнозинството участници (46%) в анкета на Investor.bg не биха инвестирали в покупка на жилище сега, тъй като смятат, че цените на жилищата са твърде високи и предвиждат, че те ще намалеят.

Очакването им е в контраст с прогнозите на брокери на недвижими имоти, които не говорят за спад на цените поне в краткосрочен план и без извънредно събитие, което да промени рязко състоянието на икономиката и на имотния пазар. Въпреки забавянето при сделките с имоти, които спряха ръста си още през второто тримесечие на миналата година, последвано от четири тримесечия на спадове, консултантите прогнозират по-скоро забавяне на ръста на цените, отколкото поевтиняване на имотите.

За момента прогнозите им се потвърждават от данните на Националния статистически институт (НСИ) за цените на жилищата. След като ръстът им достигна 14-годишен връх в две последователни тримесечия – второто и третото на миналата година, от съответно 14,6% и 15,6%, след това той започна осезаемо да се забавя. В края на миналата година жилищата у нас поскъпнаха с 13,4%, а в началото на тази ръстът достигна 11,5%. Данните на НСИ за второто тримесечие се очакват в края на септември.

Консултантите отбелязват, че за момента няма предпоставки за спад на цените на жилищата благодарение на все още ниските лихви по ипотечните кредити, наличието на свободни парични средства, инфлацията, активното търсене, повишаването на заплатите и ниската безработица. В същото време забавяне на строителни проекти миналата година заради проблемите с доставките на строителни материали и с цените е ограничило предлагането в момент на забавяне на търсенето и това за момента помага на пазара да избегне сериозен срив.

На този фон 11% от участниците в анкетата на Investor казват, че биха инвестирали в покупка на жилище сега, тъй като очакват цените да продължат да растат. Други 10% са на мнение, че инвестицията в имот е добра в период на висока инфлация. Имотите открай време са най-предпочитаната и най-позната инвестиция за българите, търсещи убежище за спестяванията си, в момент, когато депозитите в банките не носят доходност, а инвестициите на фондовия пазар остават ограничени до по-тесен кръг от хора у нас. Но несигурността за икономиката прави инвеститорите в имоти по-предпазливи тази година, като на пазара преобладават купувачи на жилище за собствено ползване, сочат наблюдения на консултанти. 

7% от участниците в допитването са заявили, че биха инвестирали в имот, тъй като имат нужда от жилище за живеене. Други 7% не биха предприели подобна стъпка, тъй като очакват лихвите по ипотечните кредити да нараснат и да изпитат затруднения с месечните си вноски.

Засега лихвите по жилищните заеми у нас все още не са тръгнали осезаемо нагоре под влияние на конкуренцията между банките и високата ликвидност в сектора. Но управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира преди време, че лихвите както по кредитите, така и по депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо към края на годината. УниКредит Булбанк прогнозира, че лихвените проценти по новоотпуснати ипотечни кредити в лева ще нараснат средно до 3,5% през 2024 г. и 3,75% през 2025 г. спрямо около 2,7% през тази година.

6% от участниците в анкетата на Investor са отговорили, че не биха инвестирали в покупка на жилище, тъй като нямат нужда от нов дом, а само 3 на сто са заявили, че ще се въздържат, тъй като не са сигурни в доходите и работата си. 4% от участниците не могат да преценят.

В анкетата, която е активна от 17 август, са участвали 1084 души.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Инвеститорите, които до голяма степен залагат срещу повишаване на лихвените проценти на Европейската централна банка следващата седмица, може би подценяват вероятността това да се случи, според члена на Управителния съвет Клаас Кнот, цитиран от "Блумбърг". - в простичък превод,ако някой залага срещу това че ще намалим лихвите и заемите пак ще поевтинеят нека се пробва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Gna
преди 7 месеца
Цените на имотите като държавата и управленския модел-трагикомедия. В момента един елементарен апартамент от 70 квадрата в краен квартал започва от над 200 000 лв, без ремонта и лихвата при ипотека, което го оскъпява с още толкова. И това е в държава с население от под 6.5 млн души, която намалява с по 60 000 души годишно от разлика в раждаемост и смъртност. Ако някой не знае 83 % от работещите в Бг взимат до 2800 лв бруто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 2
nikiangel
преди 7 месеца
Едностаен в Атина, 40000 евро.Едностаен (панелен) в Младост, 82000 евро. Купувайте че утре ще са по 100к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Има доста финансово неграмотни хора, все още, които купуват и сега. Но дори и те разбраха, че сегашните цени са доооооста завишени и почнаха да се ослушват. Но се радвам, как хорът на брокерите пее сектантски песни, как нямало да падат цените :)) После пак ще има опулени очи и мрънкане "ама то...понеже...защото..." :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
Импeраторът
преди 7 месеца
До: Ever който няма възможност да чака - като ти се роди още едно дете и нямаш място или като живееш в панелен блок и сградата има проблеми, чиито решение не зависи от теб ... много хора чакат "промоцията" цял живот и времето си минава ... или който не познава цената на парите и може да си позволи да купи нещо с 200-300% надценка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 2
Absolute_Amateur
преди 7 месеца
До: EverБиха купили тези, който хал хабер си нямат от икономически цикли, не ме всеки е длъжен да знае. Евреите са казали - купувай когато е евтино! Но когото човек по цял ден го плашат, че цените постоянно ще растат, мозъкът му започва да наподобява все повече до овчия и стадния ефект е налице - не взима сам решения а гледа какво правят другите, мислейки, че това най правилно. Примката се затяга!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 5
Ever
преди 7 месеца
Не виждам кой би купил жилище в момента, но разни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още