IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И най-горещият пазар на имоти у нас удари спирачки

Сделките с имоти у нас вече намаляват дори в Несебър, всички големи градове записват двуцифрени спадове, а ръст има само в няколко по-малки населени места

15:33 | 21.07.23 г. 3
Сделките с имоти в Слънчев бряг се изповядват в Несебър. Снимка: БГНЕС/Георги Пашкулев
Сделките с имоти в Слънчев бряг се изповядват в Несебър. Снимка: БГНЕС/Георги Пашкулев

Сделките с имоти в големите градове у нас записват четвърто поредно тримесечие на спадове. Във всички големи градове те са двуцифрени, а за първи път, откакто сделките започнаха да намаляват през третото тримесечие на миналата година, низходящата тенденция не подмина и Несебър, където се изповядват сделките и в Слънчев бряг и който досега бележеше покачване на активността. Това показват данните на Агенцията по вписванията за изповяданите сделки между април и юни.

В София за едно тримесечие са вписани 8615 сделки, което е спад с 11,7% на годишна база. Почти сходно е понижението на сделките в столицата и за полугодието (-11,9%), или намаление с малко над 2000 спрямо същия период на миналата година. Ръстът на сделките в столицата и повечето други големи градове у нас спря тъкмо през второто тримесечие на миналата година след много силна 2021 г. и начало на 2022 г.

Войната в Украйна и произтеклата от нея енергийна криза и несигурност за световната икономика, наред със започналото повишаване на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакванията, че то ще се отрази и на лихвите по ипотечните кредити у нас, направиха купувачите на жилища по-предпазливи.

В Пловдив през второто тримесечие са изповядани 4175 сделки и те намаляват със 17,8 на сто спрямо същия период на миналата година. Двуцифрен е спадът в града и за полугодието с 13,9% и общо 7415 вписани сделки.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Спад на сделките има и във Варна и в Бургас, като във втория град той е по-силно изразен, съответно с 12,4% и 23,1% за тримесечието. От началото на годината изповяданите сделки в морската столица намаляват с 15,3%, а тези в Бургас се свиват със 17,1 на сто.

И докато сделките с имоти в двата най-големи града по Черноморието тръгнаха надолу още от третото тримесечие на миналата година, Несебър (където се изповядват и сделките в Слънчев бряг) отчиташе огромни ръстове, особено през 2021 г., но и през цялата минала година и началото на 2023 г. Сега той не е подминат от червената вълна с понижение от 23,3%, макар че с 2235 сделки за второто тримесечие градът остава на четвърто място сред най-оживените местни имотни пазари у нас, изпреварвайки Бургас.

Останалите морски курорти също отбелязват спад на сделките между април и юни. В Балчик те намаляват с 12,9%, в Каварна спадат с 3,8%, в Поморие - с 19,3 на сто, а в Царево – с цели 36,6%.

Сходна е тенденцията и в планинските курорти, които също се представяха силно през 2021 г. и началото на миналата година. Разлог, където се изповядват и сделките в Банско, беше сред малкото местни пазари с ръст на сделките през първото тримесечие, но сега записва лек спад с 2,6%. Още по-изразено е свиването в Самоков, където се вписват сделките в Боровец - то достига 33,5 на сто, а в Смолян, където се изповядват сделките в Пампорово, намалението е с 22,2%. Спад има и в Чепеларе с 27%.

Много от останалите големи градове в страната също отбелязват двуцифрено понижение на сделките през второто тримесечие. В Русе спадът е с 15,9%, а в Стара Загора – със 17,9%. В Благоевград сделките са намалели със 17,6%, а във Велико Търново – с 16,3 на сто. Кърджали, който също се радваше на много активен пазар през последно време, сега записва намаление с 23,5%. Около и малко над 20% спад на сделките има и в Плевен, Сливен и Ямбол.

98 832

сделки с имоти са сключени в България за първото полугодие

В цялата страна през второто тримесечие са изповядани 54 371 сделки и те намаляват с 14,9% спрямо същия период на миналата година. От началото на 2023 г. са вписани 98 832 сделки, което е спад с 12,4 на сто на годишна база.

От общо 113 града, включени в статистиката на Агенцията по вписванията, минимален ръст в броя на сделките е отбелязан само в 8 предимно малки населени места като Ардино, Девин, Ивайловград, Карнобат и Кнежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Gna
преди 9 месеца
Случва се нещо нормално, при цени на най-обикновен апартамент от 250 000 лв, които след ремонт и оскъпяване от лихвата по кредит стават около и над 400 000 лв няма как да има купувачи. Тези цени могат да са нормални ако човек взима от 4-5 хиляди нагоре на месец. При масови заплати от 1500 2000 лв. няма как да се продават апартаменти на тези цени. Скоро излезна проучване, в което 80 % от хората заявяват, че им е трудно да си посрещат елементарни нужди. Тук таме някоя сделка и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 3
Един Българин
преди 9 месеца
Ще има за съжаление разпродажби на имоти на импотека поради невъзможност за плащане. Дано да са изолирани случаи. Крайно време беше строителите да се освестят малко. Не може да прехвърлят всичко на потребителя, който има ограничен ресурс за разлика от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Това го предсказах още в началото на 2022 година преди войната ,високата инфлация винаги е водила до обрат в пазара тогава публикуваха брокери,строители,банки агенции за имоти -лихвите щели да са ниски,нямало да ги вдигат ,помните ли ?Сега сами си направете сметката за каква медийна манипулация и лъжи става на въпрос .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още