IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от купувачите на жилища в САЩ не могат да намерят достъпен дом

Вероятността купувачите на второ жилище да изчакат цените на жилищата да намалеят е два пъти по-голяма в сравнение с купувачите на първи дом

17:25 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Твърде малкото достъпни жилища на пазара и лихвите, които са на най-високото си ниво от десетилетия, са основните причини американските кандидат-купувачи на жилища да отлагат покупката си, сочат две допитвания, цитирани от Ройтерс.

Едното допиване сред брокери на недвижими имоти на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) е установило, че 34% от техните клиенти, които все още не са пристъпили към покупка, са посочили липсата на достъпни жилища на пазара като основно препятствие към жилищната собственост. Други 18% заявяват, че клиентите им чакали лихвите да намалеят.

Сходни са резултатите от съпътстващо допитване сред бъдещи купувачи, подготвено от NAR и проведено от компанията за анализи Morning Consult, което установява, че високите цени и лихвите по заемите са основните пречки пред покупката на дом.

Самите цени на жилищата са най-големият източник на колебания сред бъдещите чернокожи, испаноезични и азиатски купувачи, а белите са еднакво притеснени от лихвите по ипотечните кредити.

Жилищният пазар е особено чувствителен към усилията на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията и смекчаване на търсенето чрез агресивни повишения на лихвите от март 2022 г. насам. Много съществуващи собственици на жилища, които са си осигурили по-ниски лихви по жилищните заеми преди Фед да започне цикъла си на повишения на лихвите, избират да не продават, задълбочавайки недостатъчното предлагане на пазара.

Средната договорна лихва по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент е нараснал до 7,27% в седмицата до 8 септември, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. Това е малко под най-високото ниво от над две десетилетия, достигнато миналия месец.

Вероятността купувачите на второ жилище да изчакат цените на жилищата да намалеят е два пъти по-голяма в сравнение с купувачите на първи дом, показва допитването на NAR. Купувачите, смятани за представители на поколението X, т.е. родените между 1965 и 1981 г., и бейби бумърите, родени преди 1965 г., са заявили по-често, че изчакват лихвите по жилищните заеми да намалеят в сравнение с по-младите купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още