IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стари офиси в Лондон стават апартаменти за 22 млн. долара

Интересът на заможни купувачи към исторически сгради в британската столица расте

12:20 | 04.11.23 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

„Физически не всички офис структури позволяват достатъчен капацитет, дневна светлина, вентилация и вибрации без нужда от значителни модификации“, коментира Зоуи Бигнел, ръководител на отдела за строителство във Великобритания в CBRE.

От другата страна на Хайд парк, в края на Уестминстър, историческата офис сграда „Уайтли“, в която преди време се е помещавал първият универсален магазин в Лондон, е превърната в апартаменти с начална цена от 1,5 млн. паунда. Тя ще включва също първия обект на луксозния хотелски бранд Six Senses във Великобритания, който ще отвори врати догодина.

Строителната компания Finchatton е получила разрешение да разруши всичко освен фасадата, защото бетонът вътре поддавал. Сега сградата има слънчеви панели и модернизирани охладителни и отоплителни системи.

„Работата по такива проекти е по-предизвикателна“, казва Алекс Мишелин, партньор основател на Finchatton. „В „Уайтли“ имаме тези невероятни прозорци, но трябваше да открием някой, който да ги възстанови. И намерихме един човек в Северна Англия, който може да свърши работата, но той не беше в състояние да направи всичко сам, затова трябваше да работим с него да обучи хора, които да пригодят прозорците към съвременните стандарти“, допълва той.

Мишелин казва, че преди щяло да е невъзможно да се разруши историческа сграда, но апетитът към преустроени сгради сега е много по-голям, отколкото преди десет години.

„Уайтли“ беше недолюбван търговски център с отчаяна нужда от преустройство. Имахме визията какво може да бъде и решихме да го направим. Това харесваме в Лондон – невероятните исторически сгради“, отбелязва той. Един от следващите проекти на Мишелин е трансформацията на историческата сграда Connaught Chapel, която преди време е била офис и телевизионно студио.

Уотсън казва, че клиентите му, които обичайно имат бюджети от 5 млн. паунда нагоре, нямат търпението да правят преустройства и искат имотите готови за незабавно нанасяне.

Но не е достатъчно да сте само в центъра на Лондон. Нужно е да сте в точната част от центъра на града, за да нанесете истински удар с имота си, а това не важи непременно за квартали като „Уайтхол“, където се намират парламентът и офисът на премиера. Като място на корпоративни и държавни офиси, кварталите са се научили през годините да обгрижват този вид местни жители.

Уестминстър може да бъде тих през уикендите, а районът около „Уайтли“ е в процес на огромна трансформация, която ще включва нов вход към градините Кенсингтън с отварянето на още луксозни магазини и ресторанти наблизо. Но вероятно няма да ви се иска да помолите за чаша захар съседите си в Стария военен офис – Министерското на отбраната, Министерството на енергийната сигурност и нетната нула. В същото време МИ5 се намира в съседство на Millbank.

Преди хотел Raffles London да отвори врати с деветте си ресторанта и три бара един потенциален купувач се отказал от апартамент в Стария военен офис, защото нямало откъде наблизо да си вземе хубаво кафе, казва Джо Екълс, основател на агенцията за луксозни имоти Eccord.

Трансформацията на сгради като Стария военен офис променят състава на населението в един от най-известните квартали на Лондон. Сега той е оживен с туристи, местни жители и служители в Уестминстър, които изпълват сградата в часовете след работа.

„Можете да купите стъклена кула навсякъде. Но когато се установите в „Уайтли“, ви става ясно, че сте в историческа сграда в Лондон“, казва Мишелин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още