IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стари офиси в Лондон стават апартаменти за 22 млн. долара

Интересът на заможни купувачи към исторически сгради в британската столица расте

12:20 | 04.11.23 г.
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

На няколко минути от парламента в Уестминстър сградата Millbank била централата на Imperial Chemical Industries, най-голямата преди време промишлена компания във Великобритания, която произвеждала продукти като акрилните листа Perspex, пише Bloomberg.

Сега брокери развеждат клиенти с високо нетно богатство, гиганти в индустрията и финансови ръководители в сградата, за да разглеждат апартаменти, включително жилище на цена от 18 млн. паунда (22 млн. долара), което включва тераса с гледка към Ламбрет бридж.

От другата страна на двореца „Уайтхол“ хотел Raffles London отвори врати през септември в сграда, където преди се помещаваше страховитото министерство на войната, двигателят на планирането във Великобритания по време на световните войни. Най-добрите стаи в хотела се предлагат на цена от 25 хил. паунда на нощувка, а мезонетът в жилищната част на Стария военен офис се очаква да достигне цена от 100 млн. паунда.

Притиснати от липсата на площи в центъра на Лондон, строителните компании се обръщат към бивши корпоративни заседателни зали, универсални магазини и офиси на държавни чиновници, които превръщат в луксозни апартаменти и хотели. Ограничените места за строителство карат строителните компании, специализирани в луксозно строителство, да обръщат поглед към исторически сгради въпреки предизвикателствата и по-високите разходи.

„Американските клиенти харесват историята и чара на някои от тези по-стари сгради“, казва Уил Уотсън, партньор в имотната агенция Buying Solution, която представлява купувачите. „Това, което отблъсква много международни купувачи в Лондон е, че много от имотите ни са стари и занемарени, етажите са неравни, нямат климатизация, но когато получите нещо толкова луксозно като Стария военен офис, тези притеснения са вече без значение“, допълва той.

В преустроените имоти купувачите получават великолепни функционалности наред с модерни удобства – спортни зали, басейни, и да, дори климатизация. Богатото минало на тези сгради са плюс за купувачите, които искат да получат частица от британската история.

Възможностите за мащабно строителство в центъра на Лондон са малко и отдалечени, казва Тоби Даунис от консултантската компания в областта на имотите Haringtons в Лондон. „Тези големи емблематични сгради са преустроени или се преустройват. Наличностите вече не са такива като преди 15 години“, допълва той.

В „Челси“ електрическа станция, която преди време захранвала метрото в Лондон, също ще се превърне в жилищна сграда догодина - с апартаменти на цени между 1,7 млн. и 15 млн. паунда. Строителните компании съобщават, че това са едни от последните крайбрежни площи в тази част на Темза.

В същото време една четвърт от компаниите в Лондон намаляват офис площите си, сочи допитване на Bloomberg, публикувано по-рано тази година. В центъра на Лондон свободните площи са около 8,5%, равняващи се на около 1,8 млн. кв. м празни площи, сочи доклад на консултантската компания CBRE. Това може да се равнява на 28 хил. жилища, ако тези площи бъдат превърнати в жилищни сгради, съобщава компанията.

Но задачата е трудна. Много празни офиси в британската столица не са цели сгради, а съществуват наред с други наематели. А големите разходи, за да бъде пригодена сградата за живеене, също може да възпрат плановете за преустройство. Местните власти също може да се превърнат в препятствие, ако пожелаят да запазят офисите, за да защитят работните места.

Проблемът не се ограничава само до Лондон. Под една трета от офисите клас С в света, определяни общо като сгради на повече от 20 години с нужда от ремонт, могат да бъдат превърнати в жилища, сочи анализ на почти 1000 сгради на архитектурната компания Gensler.

Последна актуализация: 12:04 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още