IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство у нас намалява значително в София, Пловдив и Варна

Лятото е било вяло за новозапочнатото и разрешеното жилищно строителство в страната

17:47 | 03.11.23 г. 8
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Разрешеното и новозапочнато жилищно строителство у нас отбелязва значителен спад през третото тримесечие, както и за деветмесечието на 2023 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Издадените разрешения за строеж и новозапочнатото жилищно строителство намаляват в областите София, Пловдив и Варна. 

През третото тримесечие местните администрации са издали разрешителни за строеж на 2107 жилищни сгради с 9805 жилища в тях и обща разгъната застроена площ (РЗП) от 1,1 млн. кв. м. Спрямо предходното тримесечие разрешеното строителство на жилищни сгради се увеличава с 3,5%, но броят на жилищата в тях, както и общата им застроена площ намаляват съответно с 18,8% и 17,8%.

В сравнение с третото тримесечие на 2022 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са по-малко с 2,4%, жилищата в тях намаляват с 33,3%, а площта им е надолу с 31,3%, сочат данните на НСИ.

За деветмесечието на тази година разрешение за строеж са получили общо 30 502 жилища в страната, което е спад с 19,7% спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления на Investor.bg на база данните на националната статистика. Общата жилищна площ, която е получила разрешение за строеж от началото на годината до края на септември, възлиза на близо 3,5 млн. кв. м, като намалява с 22,6 на сто спрямо същия период на 2022 г.

Сред големите градове у нас най-голям спад в бъдещите намерения за жилищно строителство регистрира Пловдив. През третото тримесечие разрешение за строеж са получили едва 1218 жилища в областта, което е срив със 74,4% спрямо същия период на 2022 г. От началото на годината 3719 жилища са получили разрешение за строеж в област Пловдив и намаляват с 62,4% спрямо деветмесечието на 2022 г. Силно понижение има и в разгънатата застроена площ на жилищата, които са получили разрешение за строеж в областта, с 54% за деветмесечието и с 68,8% само през третото тримесечие.

Компаниите за жилищно строителство в област Варна също са натиснали рязко спирачките на бъдещите си проекти. През третото тримесечие разрешение за строеж в областта са получили 933 жилища спрямо 1595 година по-рано. Това е спад с 41,5%. От началото на годината в област Варна е разрешено строителството на 3632 жилища, с 28% по-малко спрямо същия период на предходната година. РЗП-то им също е надолу с 35,5 на сто през третото тримесечие и с 29,2% за деветмесечието.

В София 4099 жилища са получили разрешение за строеж през лятото, като броят им намалява с 24,2% спрямо същия период на миналата година, а общата им площ се свива с 32,6 на сто. От началото на годината в столицата е разрешено строителството на 13 295 жилища с общо РЗП от малко над 1,4 млн. кв. м, спад със съответно 9,6% и 19,5%.

На този фон голямото изключение е област Бургас, където жилищата, получили разрешение за строеж, и общата им застроена площ растат както през третото тримесечие, така и за деветмесечието. 1027 жилища са получили разрешение за строеж в областта само през третото тримесечие, повече отколкото в област Варна и растат с 25,5% на годишна база. Площта им също отбелязва годишно покачване от 12,7 на сто. От началото на годината в област Бургас е разрешено строителството на 2554 жилища с общо РЗП от малко над 241 хил. кв. м, ръст със съответно 32,1% и 1,4% спрямо деветмесечието на миналата година.

Спад и на новозапочнатото жилищно строителство

Новозапочнатото жилищно строителство също отчита значителен спад както за тримесечието, така и от началото на годината в цялата страна и в София, Пловдив и Варна. Бургас отново е изключение.

През лятото е започнало строителството на 1528 жилищни сгради със 7576 жилища в тях и общо РЗП от почти 866 хил. кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради нарастват с 0,9%, но жилищата в тях са по-малко с 6,9 на сто, а площта им намалява с 6,4%. Сравнението със същия период година по-рано сочи, че новозапочнатите жилищни сгради в страната намаляват с 2%, жилищата в тях са с 14,1% по-малко, а общата им застроена площ се свива с почти 20%.

От началото на годината у нас е започнало строителството на 22 309 жилища с общо РЗП от малко над 2,5 млн. кв. м. Броят им намалява с 5,8 на сто, докато общата им площ е надолу с 8%.

В София от началото на годината е започнало строителството на 8838 жилища с РЗП от малко над 940 хил. кв. м, понижение със съответно 17,6% и 20,5 на сто. Само през третото тримесечие новозапочнатите жилища в столицата са намалели с 21,4%, а площта им се е свила с 30,6 на сто.

Област Варна е на второ място сред най-големите градски пазари на жилищно строителство у нас с 3574 новозапочнати жилища за деветмесечието на 2023 г. Само през третото тримесечие броят им е намалял рязко с 48,5% на годишна база, а РЗП-то им е надолу с 45,4 на сто. За деветмесечието спадът е по-ограничен с 3,8% на сто в броя на новозапочнатите жилища и със 7,7% в общата им застроена площ.

В област Пловдив през деветмесечието е започнало строителството на 2056 жилища, с 11,3 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година, като само за тримесечието понижението е с 23%. Общото им РЗП достига малко над 275 хил. кв. м и намалява с 12,6 на сто за деветте месеца на годината и с 34,7 на сто през третото тримесечие.

В същото време в другата голяма морска област у нас - Бургас, новозапочнатите жилища са се увеличили с 26,4 на сто през третото тримесечие и с 36,2 на сто за деветмесечието. Площта им също нараства съответно с 16% и 34,7 на сто.

Офис и индустриално строителство

През третото тримесечие разрешение за строеж са получили 25 административни и офис сгради с РЗП от близо 79 хил. кв. м, като броят и площта им нарастват както на тримесечна, така и на годишна база. През същия период е разрешено строителството и на 1253 други сгради с обща площ от над 795 хил. кв. м, като тя също се увеличава както на тримесечна, така и на годишна база.

През лятото е започнало строителството на 17 административни и офис сгради с РЗП от 11,3 хил. кв. м, като броят и площта им намаляват на тримесечна база, но отбелязват ръст спрямо същия период на предходната година. През същия период е започнало и строителството на 618 други сгради с общо РЗП от почти 580 хил. кв. м, като площта им се увеличава както спрямо второто тримесечие, така и спрямо третото на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 03.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 0
SnaGi
преди 6 месеца
До: Импeраторът Що говориш така елементарно? Как 10г. чакаш и си купувал скъпо, като предишната имотна криза, периода 2009-2013г цените претърпяха сериозна корекция надолу. Тоест 2013 си можел да купиш имот на сериозно коригирана надолу цена спрямо 2008г. Хора, не използвайте думите на брокери и заинтересовани. Има безброй много ресурси, от които да се информирате. Знам, че е по лесно да не се чете, а да се слушат "Експерти", ама нали вие ще трябва да връщате дебелите кредити накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
Gna
преди 6 месеца
До: Импeраторът то това, което струва пари и работи в България не се продава. Нито мога да ти предложа Хилтън, нито Лукойл, нито Фантастико, Била,Лидл, нито Софарма, нито Хепи. Иначе в ютуб колкото искаш видео на Бъфет, Далио и други инвеститори, твоя курс го пропускам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 17
Импeраторът
преди 6 месеца
До: Gna 300 000 мога да извадя, въпросът е какво ще има на среща, понеже кутийки със спални под 10 кв не ме радват :-) ако имаш сериозно предложение може да дойдеш инвестиционния ми курс и ще го обсъдим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
Gna
преди 6 месеца
До: Импeраторът *** ходи си купи и сега, е в люлин има по 300 000 кво му плащаш. Евтини са и ще поскъпват пък и няма предлагане хората се бият да купят. Даже може 1 блок да си купиш в люлин излиза към 50 млн. горе долу колкото бизнес сграда в Сан Франциско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Импeраторът
преди 6 месеца
До: nkavrakov1982 айде е мой, кога ще паднат тези цени ... искам да купя на по-ниски цени, ама тази година не паднаха :-/ айде дано си прав и следващата успея, че последните десет не беше :-/ и ... купувах на високите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Защо намалява?А/ Строителите очакват търсене Б/Строителите очакват СПАД на търсенето на имоти. Какво става с цените на имотите, като не ги търсят ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 3
Gna
преди 6 месеца
Много сте тихи нещо напоследък наследниците на Чарлз Понци, кво стана няма шарани ли вече? Брокерчета как е с 800 лв заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Gna
преди 6 месеца
Хаха Киро Брейка пак ги почна тия от понзи схемата - https://youtu.be/gHv45-6Tmfk?si=jFNoQa-vHpg3Lbzu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още