IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неизплатеният дълг за бизнес имоти и многофамилни жилища в САЩ достигна 4,6 трлн. долара

Само ипотечният дълг за многофамилни жилища се е увеличил с 26,8 млрд. долара спрямо второто тримесечие

11:34 | 19.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Неизплатеният ипотечен дълг за бизнес имоти и многофамилни жилища в САЩ е нараснал с 37,1 млрд. долара, или 0,8% през третото тримесечие на 2023 г., сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери (MBA), цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Общият ипотечен дълг за бизнес имоти и многофамилни жилища е нараснал до 4,63 трлн. долара към края на третото тримесечие. Само ипотечният дълг на многофамилни жилища се е увеличил с 26,8 млрд. долара, или 1,3%, спрямо второто тримесечие и е достигнал 2,05 трлн. долара.

„Нивото на неизплатения ипотечен дълг за бизнес имоти продължава да расте въпреки трайното отдръпване на кредитирането“, коментира Джейми Уудуел, ръководител на отдела за анализи на бизнес имотите в MBA. „Спадът на сделките за продажби и на обемите на рефинансиранията водят до отпускането на по-малко нов дълг, но също така означават, че се изплащат по-малко заеми в сравнение с предишни периоди. В резултат на това нивата на дълга продължават да растат, но с темп, който е наполовина спрямо наблюдавания през миналата година“, допълва Уудуел.

Търговските банки продължават да държат най-голям дял (38%) от ипотечните кредити за бизнес имоти с 1,8 трлн. долара. През третото тримесечие те са увеличили притежанията си с 9,6 млрд. долара, или 0,5%. Застрахователните компании също са отпуснали повече заеми за бизнес имоти  – те са се увеличили с 10,4 млрд. долара, или 1,5 на сто. Федералното правителство е повишило притежанията си с 1,9 млрд. долара, или 2,1%, сочат данните на MBA.

В същото време банките са увеличили и притежаваните си неизплатени ипотечни кредити за многофамилни жилища през второто тримесечие с 5,6 млрд. долара, или 0,9%, а застрахователните компании са повишили дела си с 4,5 млрд. долара, или 2%.

Нефинансовият корпоративен бизнес е постигнал най-голямо процентно увеличение на притежавания си ипотечен дълг за многофамилни жилища със 7,1 на сто. Финансовите компании са отбелязали най-големия спад с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още