IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият ръст на жилищния пазар в Австралия се забавя допълнително

Жилищата в големите градове в страната поскъпват с 0,4%, показва доклад на консултантската компания CoreLogic

16:30 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на цените на жилищата в Австралия показа допълнителни признаци на охлаждане през декември, тъй като влошаващата се достъпност и нарастващите разходи по заеми потискат търсенето, пише Bloomberg.

Цените на жилищата в Синди нарастват с 0,2%, докато тези в Мелбърн се понижават с 0,3%. Като цяло жилищата в големите градове в страната поскъпват с 0,4%, става ясно от доклад на консултантската компания CoreLogic Inc.

По-слабият ценови темп в Сидни и Мелбърн е компенсиран от ръстовете в Пърт и Брисбейн – градове, фокусирани върху миннодобивната индустрия – където цените се увеличават съответно с 1,5% и 1%.

Увеличаването на лихвените проценти „заедно с постоянния натиск върху разходите за живот, задълбочаването на предизвикателствата при достъпността, повишената наличност и мрачните потребителски настроения постепенно заличиха лекото раздвижване от пазара през втората половина на годината“, коментира Тим Лоулес, директор по изследванията в CoreLogic.

Централната банка на Австралия задържа лихвените проценти на 12-годишен връх от 4,35% миналия месец след изненадващо повишение през ноември. Ведомството, което отново ще преразгледа насоките си през февруари, поддържа ястребов тон, тъй като икономиката и пазарът на труда демонстрират продължаваща устойчивост.

Пазарът на недвижими имоти в Австралия изненада с възстановяването си миналата година, въпреки че централната банка повиши лихвите с 4,25 процентни пункта от май 2022 г. насам. Това беше подхранвано от липсата на увеличеното предлагане и рязкото нарастване на населението.

Националният индекс на жилищните цени се повиши с 8,1% през 2023 г., което е „значителен обрат“ спрямо спада от 4,9% през 2022 г., изтъква CoreLogic.

Лоулес очаква ръстът на цените на жилищата през първата половина на 2024 г. да бъде тестван от „взаимодействието на високите лихвени проценти и по-слабите икономически условия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още