IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният елит се мести в Дубай и удвоява продажбите на ултралуксозни жилища

През 2023 г. са продадени 56 имота в ултралуксозния сегмент на обща стойност 2,27 млрд. долара

21:27 | 16.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища на стойност от 25 млн. долара нагоре са нараснали над два пъти в Дубай миналата година, след като някои от най-богатите хора в света се сдобиха с жилища в бизнес и туристическия център в Близкия изток, сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Bloomberg.

Общо 56 ултралуксозни жилища на стойност 2,27 млрд. долара са били продадени в града през 2023 г. спрямо 28 имота на стойност 1,24 млрд. долара година по-рано. Повечето от тези имоти - 22, са се намирали на изкуствения остров Палм Джумейра, а 15 – на остров Джумейра Бей, който е във формата на морско конче.

Търсенето на имоти в Дубай процъфтява, тъй като доброто управление от правителството на пандемията и либералните му визови политики привличат повече чужденци. Луксозният сегмент на пазара се възползва и от притока на инвеститори като руснаци, търсещи убежище за активите си, криптомилионери и богати индийци, които установяват там вторите си домове.

„Супербогаташите в света продължават да се стичат в Дубай, начинът на живот в града и относително достъпните луксозни имоти са водещите притегателни фактори“, коментира Файзал Дурани, ръководител на близкоизточните анализи в Knight Frank. „Има и елемент на събиране на глобално богатство в Дубай, което засилва значението на емирството и това се превръща в нов магнит за глобалния елит“, допълва той.

Продажбите на имоти в Дубай на стойност от 25 млн. долара нагоре се удвояват. Графика: Bloomberg Продажбите на имоти в Дубай на стойност от 25 млн. долара нагоре се удвояват. Графика: Bloomberg

Купувачи от нови места като Монако сега се „качват на капиталовия влак за Дубай наред с растящия интерес от Китай“, допълва Дурани.

Най-скъпият жилищен имот, продаден през 2023 г., е бил петстаен апартамент в комплекса Como Residences, все още неизградена кула в централната част на Палм Джумейра. Апартаментът с площ от 2039 кв. м е продаден за 136,2 млн. долара, съобщава Knight Frank.

Сегментът на ултралуксозните имоти е относително ново явление в Дубай. Преди 2021 г. максимум четири жилища на стойност от 25 млн. долара нагоре са били продавани всяка година.

Сега предприемачите разширяват портфейла си, но наличното предлагане в най-желаните локации може да стане по-ограничено, казва Дурани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 месеца
До: cyclop така е... друго си е в люлинската панелка на канализация, нищо не разбират тия! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
cyclop
преди 3 месеца
Кво по-хубаво може да има от град в пустинята с мюсулмански закони и на септична яма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още