IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Франциско улеснява превръщането на празни офиси в жилища

До 2030 г. 465 хил. кв. м офис площи трябва да бъдат превърнати в жилища

20:00 | 13.03.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сан Франциско улеснява превръщането на празни офис сгради в жилища - ход, който цели да смекчи жилищната криза в града и да съживи изпитващите затруднение централни части, пише Bloomberg.

Избирателите одобриха Предложение С, което предвижда данъчно облекчение за строителни компании, за да превърнат до 465 хил. кв. м офис площи до 2030 г. в жилища, сочат резултатите от изборите миналата седмица. Кметът Лондон Брийд, която е поддръжничка на предполежинето, заяви, че то ще помогне на града да изпълни целта на щатско ниво за създаване на десетки хиляди нови жилища и за диверсифициране на централната част.

Мярката беше предприета в момент, когато технологичният сектор, който е от ключово значение за икономиката на Сан Франциско, ограничава присъствието и служителите си след пандемията. Големи компании като Meta Platforms и Salesforce намалиха площите си, като позволиха на служителите си да работят от вкъщи или да се преместят. Празните офис площи в Сан Франциско достигнаха рекорд от 36% към декември и се очаква да нараснат още тази година, сочи анализ на консултантската компания CBRE.

Брийд заяви, че инициативата ще помогне за трансформирането на центъра на града от бизнес район с работно време от 9 до 17 ч. в квартал със смесени функции, обитаван 24 часа в денонощието.

„Центърът на Сан Франциско преминава през период на промяна и има огромна възможност за привличане на инвестиции, както и въодушевление за бъдещето на централната част“, посочи тя в изявление.

Съобщението от този месец на Macy’s, че планира да затвори флагманския си магазин на Union Square, част от по-широкото свиване на компанията на национално равнище, е още едно оттегляне на значима компания от сектора на търговията на дребно в града.

Брийд е ревностен защитник на намирането на иновативни употреби на площите, като дори предложи миналата година футболен стадион да замени мол Westfield San Francisco Centre в центъра на града, след като собствениците му се отказаха от имота.

Сан Франциско се отличава с възможностите си за превръщане на офис сгради в жилища спрямо други градове благодарение на формата и размера на сградите, височината на тавана и близостта до градски транспорт, казват привържениците на плана.

В свой доклад Асоциацията за градоустройство и градски изследвания на Залива на Сан Франциско отбеляза, че 40% от сградите в центъра, оценени от архитектурната и проектантска компания Gensler, биха били подходящи за преустройство. В Северна Америка като цяло само 20% от сградите, оценени от Gensler, са получили висока оценка за преустройство.

Но строгите градоустройствени и строителни правила в Сан Франциско, наред с високите строителни разходи, създават значителни препятствия за такива проекти, като превръщат много от тях в неосъществими от финансова гледна точка.

Но съществуват и технически предизвикателства пред превръщането на офиси в жилища и скептиците твърдят, че възможностите са преувеличени. Според отделен анализ на Moody’s Investors Service превръщането в многофамилни жилища е жизнен вариант за едва 13% от офисите в Сан Франциско.

Доклад на службата на контрольора на Сан Франциско и на подразделението за икономически анализи предупреждава, че увеличаването на преустройствата от офиси в жилища може да доведе до загуба на работни места и да навреди на икономиката. Според 20-годишната прогноза, включена в изследването, превръщането на всеки 100 хил. кв. фута офис площи в жилища може да елиминира 155 работни места и да намали брутния вътрешен продукт на града с 49 млн. долара.

„Повечето загуби на работни места ще бъдат съсредоточени в индустрии, използващи офиси, които имат голям принос за БВП на града, а ръстове може да бъдат постигнати в строителството, държавния сектор и местните услуги“, става ясно от доклада.

До момента в града са осъществени само малък брой преустройства от офиси в жилища, включително триетажна сграда в квартал Tenderloin, която неотдавна беше превърната в 56 апартамента. Един проект за трансформирането на историческата сграда Warfield Building беше одобрен неотдавна, като се очаква строителството да започне през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
"Балът на вампирите приключва." (В. В. Путин)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 месец
Кой ти обръща внимание на писаниците на Пушурките? И самите те не ги помнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 месец
Ама как така празни офиси, нали се бият кой да наеме пръв според предишните статии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още