IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисионите за брокери в САЩ ще намалеят след заведени дела от продавачи

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти прие да плати на ищците обезщетение за 418 млн. евро

10:04 | 20.03.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR) е постигнала споразумение по поредица от дела, заведени от продавачи на жилища, които твърдят, че асоциацията е участвала в заговор за повишаване на комисионите на брокерите, предава Financial Times. Споразумението ще промени начина, по който се продават жилища отвъд Океана.

Ако сделката бъде одобрена от федерален съд, политически влиятелната асоциация ще плати обезщетение от 418 млн. долара на продавачи на жилища и ще приеме промени в правилата си, които вероятно ще намалят комисионите, които са донесли по-голямата част от приходите на 1,6-те милиона членове.

Продавачи на жилища заведоха дела, в които оспорват десетилетни правила, запазващи комисионите на ниво от 6% при повечето продажби на жилищни имоти, много над комисионите в други страни. Това се равнява на почти 23 хил. долара при средна цена на съществуващо жилище в САЩ от 379 100 долара.

Системата фактически принуждаваше продавачите да наемат брокери на недвижими имоти, за да предлагат домовете им на купувачи и те да бъдат обявявани в имотни портали, които са централни бази данни с имоти, а това според ищците е нарушение на антитръстовите закони. NAR отрича да е вършила нередности.

Но от юли услугите за обяви вече няма да разкриват комисиони, отваряйки вратата за купувачи и продавачи да наемат брокери за ограничен брой услуги или пропускането им изцяло. Освен това NAR ще започне да задължава брокерите да искат от клиентите си да подписват договори за представителство, в които посочват комисионите и услугите си.

Икономисти считат, че промените може да намалят 100-те милиарда долара, които американците плащат всяка година под формата на комисиони на брокери, с 30%. Новата структура на комисионата може да засегне и общо цените на жилищата, тъй като разходът обикновено е включен в цената на имота.

Индустрията на агенциите за недвижими имоти е в криза от месеци, тъй като по-високите лихви по жилищните заеми намалиха значително обема от сделки, а колективни дела застрашиха комисионите. Продавачи на жилища в Мисури спечелиха първото голямо дело срещу NAR и редица големи агенции за недвижими имоти миналия октомври, като получиха обезщетение за близо 1,8 млрд. долара. Обявеното споразумение ще освободи NAR от тази присъда.

След споразумението HomeServices на Berkshire Hathaway остана единствената голяма агенция за недвижими имоти, която все още не е постигнала сделка по спора.

Подразделението на Berkshire, което вече беше осъдено да плати обезщетение по съдебно дело в Мисури, беше включено в национално колективно дело по-рано тази година.

Адвокати на собственици на жилища твърдят, че фиксирането на цени е струвало на клиентите, работещи за HomeServices, близо 4,2 млрд. долара само през 2023 г.

Адвокати съсредоточиха усилията си през последно време около HomeServices отчасти защото компанията-майка  Berkshire Hathaway има далеч по-дълбоки джобове от останалите ѝ конкуренти. Компанията, управлявана от Уорън Бъфет, е оценявана на близо 875 млрд. долара, като в сумата влизат рекордните кешови наличности от 167,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
всякви подобни браншови организации трябва да бъдат забранение.. .. изоснови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още