IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-скъпият град за строителство в света, къде е София?

Българската столица е сред най-евтините на Балканите от гледна точка на строителни разходи, сочи доклад

13:56 | 17.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лондон изпревари с малко Женева и отново оглави класация на най-скъпите градове в света за строителство, сочи най-новият доклад на консултантската компания в областта на проектирането и инженеринга Arcadis, озаглавен „Международни строителни разходи“.

В същия доклад София е на 76-о място сред сто града, като се нарежда веднага след Лисабон и преди Рига. След българската столица са градове като Барселона, Букурещ и Мадрид. Все пак София е една от най-евтините столици за строителство на Балканите, ако се съди по доклада, тъй като Белград, Истанбул, Атина и Загреб заемат по-предни места в индекса на Arcadis.

Според изследването на сравними строителни разходи в проследените градове нарасналите изисквания, свързани с безопасността и устойчивостта, тласкат цените нагоре. В десетката на най-скъпите градове за строителство в света попадат още Цюрих, Мюнхен, Ню Йорк, Сан Франциско, Филаделфия, Копенхаген, Хонконг и Бристол.

В индекса на Arcadis са включени големи градове на шест континента. Сравнението на разходите обхваща двайсет различни вида строителство, включително жилищно, бизнес имоти и публични сгради, и се основава на допитване за строителните разходи, преглед на пазарните условия и професионалната оценка на екипа от експерти на Arcadis. Изчисленията са направени в щатски долари и са индексирани спрямо ценовия диапазон за всеки вид строителство, съотнесено към Амстердам.

2023 е била трудна година за строителството в света, тъй като високите лихви по заемите са подкопали положителното въздействие на инвестициите в инфраструктура в много страни. Но със стабилизирането на пазарите и отслабването на инфлацията Arcadis счита, че строителният сектор в света е достигнал повратна точка на възстановяване. Нарастващото търсене на работна ръка, материали и енергия означават, че производителността сега става все по-важен фактор в инвестиционните решения и жизнеността на проектите, пише консултантската компания.

Тя отбелязва конкретно бързото ускоряване на инвестициите в сектора на промишленото производство и технологиите, включително центрове за данни, фармацевтични обекти, гигафабрики и водни централи. Самият мащаб и сложността на тези проекти неизбежно води до по-голям финансов риск, а това означава, че клиентите трябва да развиват проектите, доставките и строителния си капацитет.

„Ключов приоритет за клиентите е да завършат работещ обект навреме, но на ограничен откъм ресурси пазар съществуващите вериги за доставка и модели за завършване на проектите може да не са подходящи за осигуряване на нужната гаранция за защита на инвестиции за милиарди долари“, коментира Мартин Каренбелд, глобален директор на индустриалното производство в Arcadis. „Това ще засили значението на ориентираните към производителността проектиране, доставки и строителство за завършване на мащабни проекти и екипите, които работят по проектите, трябва да са готови да се приспособят“, допълва той.

Завършването на строителството съгласно плана е изключително важно и в момент, когато то става по-сложно, а осигуряването на ресурсите е по-трудно, необходимостта от ефективно управление на риска ще бъде много важна както за стартиращи компании, така и за шампиони в индустрията, счита Едел Кристи, ръководител на растежа в Arcadis.

В топ десет на градовете с най-ниски разходи за строителство тази година попадат Буенос Айрес, Лагос, Куала Лумпур, Найроби, Бангалор, Йоханесбург, Делхи, Мумбай, Чънду и Хо Ши Мин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 1 седмица
да бе... а в Монако как е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още