IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет прие ключови изменения в производството по несъстоятелност

Възможност за опрощаване на задължения, бързина на процеса, по-ниски съдебни такси и ефективност при осребряване на имуществото са сред промените

19:54 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

За първи път в производството по несъстоятелност се урежда възможността за опрощаване на задълженията на физическо лице – едноличен търговец или предприемач, след откриване на производството по несъстоятелност. Т. нар. „погасяване на задължения“ води до отпадане на ограниченията и забраните за упражняване на търговска дейност, стопанска дейност, занаят или свободна професия занапред. Това става възможно след като Министерският съвет прие ключови изменения в производството по несъстоятелност. Правителството одобри промените след като Министерството на правосъдието предложи изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на производството по несъстоятелност и разширяване на неговото приложно поле, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Съществена новост е въвеждането на производство по несъстоятелност и стабилизация и за предприемачите - физическите лица, които упражняват стопанска дейност, занаят или свободна професия, чиято дейност не се води по търговски начин.

Поради сходствата в дейността на предприемачите и едноличните търговци законът предвижда вече утвърдените правни институти на несъстоятелността и стабилизацията за търговците да се прилагат и към предприемачите.

Промените в производството по несъстоятелност се налагат заради редица слабости на процеса – голяма продължителност, ниска ефективност, високи разноски, рядко цялостно удовлетворяване на кредиторите.

Те са насочени към подобряване ефективността на правната рамка на несъстоятелността - постигане на бързина, намаляване на съдебните такси по отменителните искове, повишаване на ефективността при осребряване на имуществото, ограничаване на недобросъвестното поведение на страните, подобряване на дейността на синдиците и други.

Направените изменения в производството по стабилизация са в съответствие с изисквания на европейска директива за преструктуриране и несъстоятелност.

Производството по стабилизация ще предостави възможност за предотвратяване на несъстоятелността на търговец, който е в риск от неплатежоспособност, чрез преструктуриране на неговото предприятие и продължаване на дейността по одобрен от кредиторите и съда план за стабилизация. Измененията въвеждат ясни правила за запазване на самостоятелната дейност, за изготвяне и одобряване на плана, гаранции за изпълнението и за получаване на необходимото финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още