IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът в Украйна блокира товари с храни и метали

Украйна е на второ място в света по износ на зърно и е един от най-големите износители на слънчогледово олио

20:40 | 24.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Износът на суровини от Украйна, един от най-значимите доставчици на зърно, беше тласнат към хаос, след като нашествието на Русия принуди пристанища и железопътни линии да започнат затваряне, пише Bloomberg.

Президентската канцелария в страната съобщи, че пристанищата ѝ са затворени, а един от най-големите ползватели на жп транспорта информира, че правителството е прекъснало операции. Украинските пристанища продължават да товарят и разтоварват стоки от вече закотвени кораби, но търговците не могат да резервират плавателни съдове за пренасяне на стоки в и извън пристанищата на страната, съобщиха запознати с въпроса източници.

Богатите и плодородни почви в Украйна си спечелиха прозвището житницата на Европа. Страната е на второ място в света по износ на зърно и голям износител на слънчогледово олио. Тя също така е значим регионален производител на желязна руда и стомана. Почти всички стоки, които произвежда Украйна са обемни и изискват влакове и пристанищна инфраструктура за придвижване.

Корабите, които товарят стоки, са били уведомени, че ще могат да отплават, но тези, които чакат на котва, няма да влязат в пристанищата, съобщи запознат източник. Най-малко четири кораба, които са плавали към пристанища в Украйна, са спрели преди да достигнат дестинацията си и се намират във води на километри от страната, показват данни за проследяване на танкерите, събрани от Bloomberg.

Създалото се положение вече нарушава световната търговия с жито. Египет, която е най-големият вносител на жито, беше планирала търг за покупка в четвъртък, но удължи крайния срок за подаване на заявки, след като получила само една оферта. Обичайно руската и украинската пшеница участват активно на търгове в Египет.

Най-малко един кораб е товарел пшеница на пристанище в Украйна за Генералната служба за доставка на суровини в Египет, но спрял, а екипажът му се върнал в хотела си, съобщи запознат източник.

Украинската компания за добив на желязна руда Ferrexpo съобщи, че правителството е спряло железопътния транспорт в страната. Това означава, че дори пристанищата да отворят отново, доставките ще бъдат спрени, след като се изчерпат запасите там. Стоманеният гигант ArcelorMittal съобщи, че е забавил производството в завода си до „технически минимум“ и ще спре производството от подземните си мини за желязна руда.

Банките също ограничават финансирането за придвижване на суровини в Украйна, като някои от тях напълно са го спрели, съобщават запознати източници. Търговци с жито не успяват да намерят финансиране за стоката си, съхранявана в сандъци в страната, съобщиха запознати източници, пожелали да останат анонимни, тъй като нямат разрешение да говорят по чувствителни въпроси.

Някои европейски банки също са започнали да ограничават експозицията си на търговията със суровини в Русия и Украйна преди инвазията в очакване на възможни санкции, съобщиха запознати със ситуацията източници.

Цените на ключови земеделски стоки също растат. Пазарите на пшеница и царевица достигнаха максимума, позволен от борсата в Чикаго, като фючърсите и за двете стоки поскъпнаха с над 5%, а цената на пшеницата в Париж се повиши с 16% до нов рекорд.

Руските пристанища в Черно море и останалите оперират нормално, но корабоплаването в Азовско море е спряно, съобщи Федералната агенция по речен и морски транспорт в Русия.

Югозападните украински пристанища Одеса, Пиведний, Николаев и Хорноморск обработват почти 80% от износа на зърно на Украйна, сочат данни на компанията за анализи UkrAgroConsult.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още