IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи лихвите за първи път от 11 години - с 50 пункта

Централната банка на еврозоната взе решение и за новия кризисен механизъм

15:17 | 21.07.22 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи рязко изстрелване от пистата за лихвени повишения и разпери ястребовите* си крила в четвъртък, когато одобри лихвен ръст в размер на 50 базисни пункта (б.п.), става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 г.

Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на следващите заседания на Управителния съвет, се казва в позицията на регулатора. Днешната решителна стъпка за прекратяване на отрицателните лихвени проценти позволява на УС да премине към вземане на решенията за лихвените проценти заседание по заседание. Бъдещият ход на основните лихвени проценти ще продължава да зависи от данните и ще спомогне за постигане на инфлационната цел от 2% в средносрочен план.

Увеличението в четвъртък, първото от 11 години насам повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, слага край на ерата на отрицателните лихвени проценти, която помогна на икономиките от региона да преодолеят световната финансова криза, срива на държавния дълг, а след това и пандемията през 2020 г. То се случва в момент, когато назряващата политическа криза в Италия засилва натиска върху ЕЦБ да предпази най-уязвимите членове на еврозоната от пазарните спекулации.

Увеличението е над първоначално сигнализираното от централните банкери в размер на 25 б.п. След заседанието през юни стана ясно, че ЕЦБ планира да предприеме лека крачка напред в посока затягане този месец, а при влошаване на инфлационните перспективи, е възможно да има по-голям ход през септември.

Оттогава насам обаче данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е изстреляла до годишно равнище от 8,6% през юни.

 

 

 

 

"Управителният съвет прецени, че е подходящо да предприеме по-голяма първоначална стъпка в процеса на нормализиране на основните лихвени проценти, отколкото бе съобщено при предишното му заседание. Това решение се основава на неговата актуализирана оценка на инфлационните рискове и на засилената подкрепа, която TPI ще осигури за ефикасното предаване на паричната политика. То ще подпомогне връщането на инфлацията към средносрочната цел на Управителния съвет, стабилизирайки по-силно инфлационните очаквания и осигурявайки съответствие на условията на търсене с постигането на инфлационната му цел в средносрочен план", се казва в становището на банкерите. 

За разлика от САЩ, където правителствените стимули доведоха до ръст в потребителските цени, инфлацията в еврозоната се дължи основно на поскъпващите енергоносители - ситуация, допълнително влошена от войната в Украйна.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ход от 25 б.п., но повечето бяха на мнение, че ЕЦБ трябва да приеме ръст от 50 б.п.

От ABN Amro също завишиха прогнозите си до 50 б.п., докато паричните пазари смятаха, че шансът е 50/50, пише Bloomberg.

Според Bloomberg към момента над 80 централни банки вече са завишили лихвите си. Голямо изключение тук е Японската централна банка (ЯЦБ), която в четвъртък изненадващо представи по-високи инфлационни прогнози от очакваното, но остави ултраразхлабената си парична политика без промяна.

ЕЦБ създава и специален инструмент (TPI), за да се подпомогне ефикасното функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. По-специално, докато Управителният съвет продължава да нормализира паричната политика, TPI ще гарантира, че нейната позиция се предава безпрепятствено във всички държави от еврозоната. Единният характер на паричната политика на Управителния съвет е предпоставка ЕЦБ да може да изпълнява мандата си за ценова стабилност. 

TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде активиран, за да противодейства на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика в цялата еврозона. Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са предварително ограничени. Предпазвайки трансмисионния механизъм, TPI ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.

Във всеки случай, в момента гъвкавостта при реинвестиране на погашенията в портфейла по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), остава първата защитна линия за преодоляване на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм. 

Investor.bg напомня, че ЕЦБ пое ангажимент да ускори създаването на антифрагментарен инструмент - което на езика на ЕЦБ означава намаляване на разликата между доходността по германските облигации и по тези в периферията, като Италия и Гърция - след като в средата на юни доходността по 10-годишните италиански държавни облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

49
rate up comment 1 rate down comment 0
stu_
преди 1 година
При тази инфлация все още е изгодно да имаш ипотека на 2-3%, но при условие, че имаш постоянно индексиране на работната заплата или дохода, който получаваш.Има хора, които вече имат повишение, което се равнява на реалната инфлация и това увеличение се равнява или дори е по-голямо от сумите по ипотеката/кредита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 0 rate down comment 4
Чочо
преди 1 година
да не си ти плазмодият който ми слага минуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 5
Чочо
преди 1 година
ти ли си к у рвата която ми слага минуси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Тази година до края си мисля, че ще е период за изтрезняване на продавачите, които ще се опитат заедно с балъците да изчакат до лятото на 2023 и след това няма друг вариант освен за ЦАРЯ кеш. Смятам до края на другата година, че ще имаме минимум 20% спад, а 2024 останалите с хартиени парички ще купуват на удавилите се шарани на още поне -30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 1
Varfor
преди 1 година
Гърция, Италия, Испания отсега всеха да пищят. Само изчакайте да вдигат с още 0,75% или пък цял процеснт през септември.А обратното броене за срива на имотните пазари е в действие. Само за последния месец обявите за продажба на имоти в София от един популярен сайт се вдигнаха от около 30 на над 34 хил. Правете си сметка какво цунами се задава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 6
Чочо
преди 1 година
ей *** спри се бе спермоооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 6
Чочо
преди 1 година
ЛЕле намирам те и те ч у каам в *** мощно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 5
Чочо
преди 1 година
ЛЕлееее полуидявам кой ми дава червени палчетааа който ми ги дава слон да го на *** и червеното палче в пърделника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 9
Чочо
преди 1 година
кой ми дава дисклайковеее ей миризливи к у рвииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 8
Чочо
преди 1 година
Смучете ми сосния х у й девственици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още