IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи лихвите за първи път от 11 години - с 50 пункта

Централната банка на еврозоната взе решение и за новия кризисен механизъм

15:17 | 21.07.22 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи рязко изстрелване от пистата за лихвени повишения и разпери ястребовите* си крила в четвъртък, когато одобри лихвен ръст в размер на 50 базисни пункта (б.п.), става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 г.

Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на следващите заседания на Управителния съвет, се казва в позицията на регулатора. Днешната решителна стъпка за прекратяване на отрицателните лихвени проценти позволява на УС да премине към вземане на решенията за лихвените проценти заседание по заседание. Бъдещият ход на основните лихвени проценти ще продължава да зависи от данните и ще спомогне за постигане на инфлационната цел от 2% в средносрочен план.

Увеличението в четвъртък, първото от 11 години насам повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, слага край на ерата на отрицателните лихвени проценти, която помогна на икономиките от региона да преодолеят световната финансова криза, срива на държавния дълг, а след това и пандемията през 2020 г. То се случва в момент, когато назряващата политическа криза в Италия засилва натиска върху ЕЦБ да предпази най-уязвимите членове на еврозоната от пазарните спекулации.

Увеличението е над първоначално сигнализираното от централните банкери в размер на 25 б.п. След заседанието през юни стана ясно, че ЕЦБ планира да предприеме лека крачка напред в посока затягане този месец, а при влошаване на инфлационните перспективи, е възможно да има по-голям ход през септември.

Оттогава насам обаче данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е изстреляла до годишно равнище от 8,6% през юни.

 

 

 

 

"Управителният съвет прецени, че е подходящо да предприеме по-голяма първоначална стъпка в процеса на нормализиране на основните лихвени проценти, отколкото бе съобщено при предишното му заседание. Това решение се основава на неговата актуализирана оценка на инфлационните рискове и на засилената подкрепа, която TPI ще осигури за ефикасното предаване на паричната политика. То ще подпомогне връщането на инфлацията към средносрочната цел на Управителния съвет, стабилизирайки по-силно инфлационните очаквания и осигурявайки съответствие на условията на търсене с постигането на инфлационната му цел в средносрочен план", се казва в становището на банкерите. 

За разлика от САЩ, където правителствените стимули доведоха до ръст в потребителските цени, инфлацията в еврозоната се дължи основно на поскъпващите енергоносители - ситуация, допълнително влошена от войната в Украйна.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ход от 25 б.п., но повечето бяха на мнение, че ЕЦБ трябва да приеме ръст от 50 б.п.

От ABN Amro също завишиха прогнозите си до 50 б.п., докато паричните пазари смятаха, че шансът е 50/50, пише Bloomberg.

Според Bloomberg към момента над 80 централни банки вече са завишили лихвите си. Голямо изключение тук е Японската централна банка (ЯЦБ), която в четвъртък изненадващо представи по-високи инфлационни прогнози от очакваното, но остави ултраразхлабената си парична политика без промяна.

ЕЦБ създава и специален инструмент (TPI), за да се подпомогне ефикасното функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. По-специално, докато Управителният съвет продължава да нормализира паричната политика, TPI ще гарантира, че нейната позиция се предава безпрепятствено във всички държави от еврозоната. Единният характер на паричната политика на Управителния съвет е предпоставка ЕЦБ да може да изпълнява мандата си за ценова стабилност. 

TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде активиран, за да противодейства на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика в цялата еврозона. Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са предварително ограничени. Предпазвайки трансмисионния механизъм, TPI ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.

Във всеки случай, в момента гъвкавостта при реинвестиране на погашенията в портфейла по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), остава първата защитна линия за преодоляване на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм. 

Investor.bg напомня, че ЕЦБ пое ангажимент да ускори създаването на антифрагментарен инструмент - което на езика на ЕЦБ означава намаляване на разликата между доходността по германските облигации и по тези в периферията, като Италия и Гърция - след като в средата на юни доходността по 10-годишните италиански държавни облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Дадоха, защото продадоха. Догодина може и 5% дивидент да няма. Да не говорим, че земеделска земя и бетонно кубче в София малко трудно се сравняват като парични потоци. От земята може да извадиш картофи (без храна няма борба :), а от кубчето пари не е задължително да има, особено с тези хоум офиси, където високо платените ИТ спецове могат да си работят от село, от бургаския плаж или от някоя хижа в планината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 5
Чочо
преди 1 година
Колкото си прав за имотите толкова си дебел и грозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 5
Чочо
преди 1 година
кви 50% бе *** нгаУ , ба хти простия селянин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 4
Чочо
преди 1 година
Ти си един дебел ***, който не е виждал жена от 20 години продавач на коптори в карлово. *** безпаричен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
конан
преди 1 година
Къде е това 1 - 2 % доходност на апартаменти.На всякъде наемите се вдигат.Вие трябва да четете.На земеделската земя цената се вдига.Някой дружества дадоха 15 % дивидент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
В момента има апартаменти с доходност от 2-3% и банки който дават 1% лихва като Ти Би Ай банк и това е сега когато още тепърва вдигат лихвите .Малък си и не четеш явно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
В момента има апартаменти с доходност от 2-3% и банки който дават 1% лихва като Ти Би Ай банк и това е сега когато още тепърва вдигат лихвите .Малък си и не четеш явно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
конан
преди 1 година
Образовай се ти.При инфлация 50 %.Кой луд ще си сложи парите в банка 1%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Именно - ниските лихви само ще оскъпят строителството и ще засилят инфлацията . Но това ще докара нови повишения , защото без тежка депресия и фалит на поне 60-70% от икономиката няма оправия . Тогава имотите може и 50-60% да са надолу , или да са непродаваеми , но едва ли изобщо някой ще ги смята за актив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Смешен си ти ,образовай се малко .Това е лихвен процент на Централна банка ,на гише отиваш с едни 100-150 лева горница вдигане на вноска по ипотека ,а тепърва почват да ги вдигат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още