IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ увеличи лихвите за първи път от 11 години - с 50 пункта

Централната банка на еврозоната взе решение и за новия кризисен механизъм

15:17 | 21.07.22 г. 49
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) направи рязко изстрелване от пистата за лихвени повишения и разпери ястребовите* си крила в четвъртък, когато одобри лихвен ръст в размер на 50 базисни пункта (б.п.), става ясно от съобщение на сайта на ведомството.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 0,50%, 0,75% и 0,00%, считано от 27 юли 2022 г.

Целесъобразно ще бъде по-нататъшно нормализиране на лихвените проценти на следващите заседания на Управителния съвет, се казва в позицията на регулатора. Днешната решителна стъпка за прекратяване на отрицателните лихвени проценти позволява на УС да премине към вземане на решенията за лихвените проценти заседание по заседание. Бъдещият ход на основните лихвени проценти ще продължава да зависи от данните и ще спомогне за постигане на инфлационната цел от 2% в средносрочен план.

Увеличението в четвъртък, първото от 11 години насам повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, слага край на ерата на отрицателните лихвени проценти, която помогна на икономиките от региона да преодолеят световната финансова криза, срива на държавния дълг, а след това и пандемията през 2020 г. То се случва в момент, когато назряващата политическа криза в Италия засилва натиска върху ЕЦБ да предпази най-уязвимите членове на еврозоната от пазарните спекулации.

Увеличението е над първоначално сигнализираното от централните банкери в размер на 25 б.п. След заседанието през юни стана ясно, че ЕЦБ планира да предприеме лека крачка напред в посока затягане този месец, а при влошаване на инфлационните перспективи, е възможно да има по-голям ход през септември.

Оттогава насам обаче данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е изстреляла до годишно равнище от 8,6% през юни.

 

 

 

 

"Управителният съвет прецени, че е подходящо да предприеме по-голяма първоначална стъпка в процеса на нормализиране на основните лихвени проценти, отколкото бе съобщено при предишното му заседание. Това решение се основава на неговата актуализирана оценка на инфлационните рискове и на засилената подкрепа, която TPI ще осигури за ефикасното предаване на паричната политика. То ще подпомогне връщането на инфлацията към средносрочната цел на Управителния съвет, стабилизирайки по-силно инфлационните очаквания и осигурявайки съответствие на условията на търсене с постигането на инфлационната му цел в средносрочен план", се казва в становището на банкерите. 

За разлика от САЩ, където правителствените стимули доведоха до ръст в потребителските цени, инфлацията в еврозоната се дължи основно на поскъпващите енергоносители - ситуация, допълнително влошена от войната в Украйна.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха ход от 25 б.п., но повечето бяха на мнение, че ЕЦБ трябва да приеме ръст от 50 б.п.

От ABN Amro също завишиха прогнозите си до 50 б.п., докато паричните пазари смятаха, че шансът е 50/50, пише Bloomberg.

Според Bloomberg към момента над 80 централни банки вече са завишили лихвите си. Голямо изключение тук е Японската централна банка (ЯЦБ), която в четвъртък изненадващо представи по-високи инфлационни прогнози от очакваното, но остави ултраразхлабената си парична политика без промяна.

ЕЦБ създава и специален инструмент (TPI), за да се подпомогне ефикасното функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика. По-специално, докато Управителният съвет продължава да нормализира паричната политика, TPI ще гарантира, че нейната позиция се предава безпрепятствено във всички държави от еврозоната. Единният характер на паричната политика на Управителния съвет е предпоставка ЕЦБ да може да изпълнява мандата си за ценова стабилност. 

TPI ще стане част от инструментариума на Управителния съвет и може да бъде активиран, за да противодейства на нежелана, хаотична пазарна динамика, застрашаваща сериозно предаването на паричната политика в цялата еврозона. Мащабът на покупките по TPI зависи от сериозността на рисковете за предаването на политиката. Покупките не са предварително ограничени. Предпазвайки трансмисионния механизъм, TPI ще позволи на Управителния съвет да изпълнява по-ефикасно мандата си за ценова стабилност.

Във всеки случай, в момента гъвкавостта при реинвестиране на погашенията в портфейла по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP), остава първата защитна линия за преодоляване на свързаните с пандемията рискове за трансмисионния механизъм. 

Investor.bg напомня, че ЕЦБ пое ангажимент да ускори създаването на антифрагментарен инструмент - което на езика на ЕЦБ означава намаляване на разликата между доходността по германските облигации и по тези в периферията, като Италия и Гърция - след като в средата на юни доходността по 10-годишните италиански държавни облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
Късно и недостатъчно - запазената марка на ЕЦБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
конан
преди 1 година
С тези смешни лихвени проценти няма как да съборят цените на имотния пазар.Има толкова много кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
Venislav
преди 1 година
Колкото по-бързо и колкото повече толкова по-добре, че да се върнем към малко по-нормален режим. При всеки случай ще е болезнено за много хора и никой няма да е застрахован незвисимо как се е подготвял. Да сме живи и здрави, пък другото ще се нареди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Plemennika_na_shefa
преди 1 година
Така като гледаш, нищо не виждаш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Yanis83
преди 1 година
От успеха и късмета ще са най-нуждаещи тези които са с дебела 25 годишна ипотека.Защото при евентуална рецесия (тези които са дали парите)не са особено състрадателни, не вярват на сълзи и обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Така като гледам си от тези които е платил масрафа наскоро по мантрата за силния пазар на имоти под една или друга форма.Такива като теб имаше и преди 10 години -няма как това ,няма как онова набухаха се с цени по 100 000 евра за кутийки и после ги продаваха същите апартаменти за наполовина цените -себестойността да не мислиш е била малка преди 2008 *** ,тогава ръста на икономиката ни беше 8%,наясно ли си това какво е ?Май не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
Seman
преди 1 година
При корекция на жилищата с 30-40 % като се има предвид, че те са основното богатство на българите, за съжаление, и инфлация на стоките и услугите с още 30 %, обедняването ни ще е тъжно. И всичко това, заради брюкселските неграмотни номенклатурчици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
bertram
преди 1 година
понякога има моменти,когато се налага да продаваш на,че и под себестойност. Наивно да се приема,че в строителството само се печели. Ако беше така нямаше да има фалити в сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
Plemennika_na_shefa
преди 1 година
Успех на всички, които очакват срив на имотния пазар, по -конкретно в София, при себестойност около 600, 700? на квардат ново строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Черния лебед се оказа не Ковид ами Путин и войната ,щото с Ковида видяхме -стойте в къщи,а ние ще лапаме на борсите ама с Путин няма как да играеш тоя фил и играта загрубя ,парите поскъпват това е на финала картинката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още