IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с понижения в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Силните данни за пазара на труда в САЩ разсеяха опасенията за рецесия и сега инвеститорите чакат да видят колко агресивен ще е Фед с инфлацията

19:42 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските фондови пазари затвариха с пониение втората сесия за тази седмица в очакване на данните за инфлацията в САЩ. Те ще са от ключово значение за инвеститорите, подсказвайки следващите ходове на Федералния резерв на САЩ по отношение на основната лихва в страната.

Преди седмица пазарите бяха изненадани от силните данни за пазара на труда в САЩ през юли. Това разсея малко опасенията за рецесия в САЩ и очакванията са, че Фед може да си позволи и малко по-агресивна политика за ограничаването на ръста на цените.

Паневропейският индекс Stoxx 600 загуби 0,67% до ниво от 435,98 пункта, като на стойността му натежа представянето на технологичните компании, пише CNBC. От друга страна обаче търговията с акции на петролни и газови компании ограничи загубите за индикатора.

Германският DAX затвори сесията на ниво от 13 534,97 пункта, което е спад от 1,12%. За френския САС40 понижението днес е от 0,53% до точно 6490 пункта.

Една от най-печелившите компании в Европа днес е испанската Ferrovial. Акциите на компанията поскъпнаха с 3,8% до цена от 25,50 евро, след като ръководството ѝ съобщи, че обмисля опции за 25-процентния дял в оператора на британското летище "Хийтроу", което се оказа в епицентъра на хаоса по европейските летища.

Данните за ръст на продажбите на дребно с 1,6% през юли поддържа водещия индекс на Лондонската фондова борса на зелена територия днес. FTSE 100 се повиши с 0,8% до 7488,15 пункта.

Цената на петрола отново тръгна надолу, след като стана ясно, че има шанс преговорите по Иранското споразумение да бъдат подновени. Това би означавало и възможността Иран отново да излезе на петролните пазари, което ще повиши предлагането. Американският лек суров петрол (WTI) достига до цена от малко над 90 долара за барел, което е спад от 0,7%. За европейския сорт Brent понижението е от 0,4% до цена от 96,22 долара за барел.

Цената на златото достигна до 1813,70 долара за трой унция, което ръст от почти 0,5 на сто.

На валутните пазари търговитяа е слаба, като доларът отстъпва леко спрямо своите конкуренти. Едно евро се разменя за 1,0217 долара. Стойността на британския паунд достигна 1,208 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още