IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка пое ангажимент да избягва големите стимули и прекомерното печатане на пари

Регулаторът изрази готовност да защити икономиката на страната от високата инфлация

21:39 | 10.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка заяви, че ще предпази икономиката на страната срещу заплахата на инфлацията, като пое ангажимент да избягва големите стимули и прекомерното печатане на пари, за да подкрепи растежа, пише Bloomberg.

Централната банка ще подкрепи икономическия растеж и ще осигури стабилни цени, написа регулаторът в своя тримесечен доклад за паричната политика, публикуван в сряда.

"Структурният инфлационен натиск може да нарасне в краткосрочен план, а натискът от внесената инфлация остава. Не можем лесно да си свалим гарда", допълват от централната банка.

Потребителската инфлация в Китай достигна двегодишен връх през юли. Източник: Bloomberg L.P. Потребителската инфлация в Китай достигна двегодишен връх през юли. Източник: Bloomberg L.P.

По-рано през деня стана ясно, че китайската инфлация се е ускорила до двегодишен връх през юли, равнявайки се на 2,7%. Двигател на движенията е било поскъпналото свинско месо - основна част от менюто на китаеца - чиято цена се е покачила с 20,2% на годишна база през юли. Това е било първото увеличение от септември 2020 г.

От централната банка прогнозират, че потребителската инфлация вероятно ще надмине 3% в някои от следващите месеци. Според проучванията на банката някои фактори, които са държали инфлацията под контрол в последните две десетилетия, като глобализацията, сега имат обратен ефект, а възстановяването на вътрешното потрбеление може да ускори прехвърлянето на нарасналите разходи към потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още