IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на инфлацията в САЩ вдъхна оптимизъм на европейските борси

Секторът на търговията на дребно се представи най-добре по време на търговията в сряда

19:54 | 10.08.22 г.
Почти всички сектори и големи борси в Европа се озоваха на положителна територия в сряда. Снимка: Bloomberg LP
Почти всички сектори и големи борси в Европа се озоваха на положителна територия в сряда. Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси постигнаха рали в късната следобедна търговия в сряда, след като ключови данни за инфлацията в САЩ показаха, че ръстът на цените се е забавил по-бързо от очакванията, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 1%, след като по-рано през деня гравитираше около същото ниво като в края на търговията във вторник. Секторът на търговията на дребно отбеляза ръст от 3% и се представи най-добре в Европа, а почти всички сектори и големи борси се озоваха на положителна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,25% до ниво от 7507,11 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 1,23% и завърши деня на равнище от 13 700, 93 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,52% до ниво от 6523,44 пункта.

Индексът на цените на потребителските стоки в САЩ отбеляза ръст от 8,5% на годишна база през юли, като се забави спрямо предходния месец до голяма степен благодарение на спада на цените на петрола. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха инфлацията да се ускори с 8,7% на годишна база и с 0,2% спрямо предходния месец.

Смекчаването на инфлацията може да повлияе на цикъла на затягане на паричната политика от Федералния резерв преди заседанието през септември.

В макроикономически план в Европа окончателният индекс за инфлацията на потребителските цени в Германия за юли показа ръст от 7,5% на годишна база и 0,9% при сравнение с предходния месец, сочат официални данни, публикувани в сряда. Те в общи линии отговориха на очакванията.

Отчетите остават основен двигател на движението на цената на акциите на отделните компании в Европа. Ahold Delhaize, ABN AMRO, E.On, TUI Group, Metro, Deliveroo, Prudential и Aviva бяха сред големите компании, които обявиха отчетите си преди началото на търговията в сряда.

Книжата на британската застрахователна компания Aviva поскъпнаха с 12%, след като тя обяви силни резултати за първото полугодие.

Цената на акциите на Ahold Delhaize се повиши с близо 8% в началото на търговията, след като нидерландската компания за търговия на дребно обяви силни резултати за второто тримесечие и се отказа от планове за отделяне на бизнеса си извън хранителните стоки Bol.com заради неблагоприятни пазарни условия.

Книжата на Vestas поскъпнаха с близо 9 на сто, след като датската компания за турбини запази очакванията за финансовото си представяне, въпреки че не отговори на прогнозите за второто тримесечие. Тя обаче уточни, че ценовата ѝ сила се подобрява.

На дъното на индекса германската фармацевтична компания Evotec записа спад от 8%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга на книжата ѝ до underweight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още