IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червената вълна на пазара на петрол продължава и през новата седмица*

И двата водещи сорта изтриват по над 1,1% от цената си в понеделник сутрин

09:27 | 15.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола продължава да поевтинява и в началото на новата седмица на фона на притесненията на търговците за търсенето в Китай и възможността за увеличаване на предлагането от Иран, съобщава Bloomberg.

И двата водещи сорта изтриват по над 1,1% от цената си. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват до 97,01 долара за барел. От своя страна, тези върху американския сорт West Texas Intermediate достигат 91,05 долара за барел.

Китайската централна банка неочаквано намали основния си лихвен процент в опит да подкрепи икономиката, ударена от блокадите заради коронавируса и неволите в сектора на недвижимите имоти.

В същото време предложението на Европейския съюз за подновяване на ядреното споразумение с Иран е приемливо, ако Техеран може да получи гаранции по редица въпроси, включително санкциите, съобщи иранската медия IRNA.

Цената на петрола се понижава през последните няколко месеца заради притесненията за евентуално икономическо забавяне, изтривайки голяма част от ръста си, натрупан заради инвазията на Русия в Украйна. Мениджърите на активи свиха бичите си залози върху американския лек суров петрол до най-ниското равнище от две години насам, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Цената на WTI и Брент от началото на годината. Графика: Bloomberg Цената на WTI и Брент от началото на годината. Графика: Bloomberg

„Подновените Covid блокади в Китай в допълнение към рецесионните притеснения тежат върху търсенето, докато тревогите за снабдяването отслабват“, коментира Вандана Хари, основателка на Vanda Insights. Шансовете иранският петрол да се завърне на пазара допълнително разпалват мечото настроение, допълва тя.

Възстановяването на китайската икономика неочаквано се е забавило през юли, като новите огнища на коронавируса в страната са повлияли на потребителските и бизнес разходи. Индустриалното производство е нараснало с 3,8% спрямо година по-рано, което е по-ниско от юнския ръст от 3,9% и под прогнозите на икономистите за 4,3% увеличение. Търсенето на петрол се е свило с около 10% на годишна база.

Петролът остава с 20% по-скъп спрямо началото на годината, след като увеличаването на енергийните цени през първата половина на годината засили рекордните печалби на производителите. Саудитският гигант Saudi Aramco отчете най-голямата коригирана тримесечна печалба спрямо която и да е листната компания на световно ниво. Производителят очаква търсенето на петрол да продължи да расте през останалата част от десетилетието въпреки икономическия натиск в посока надолу вследствие на краткосрочните прогнози за световната икономика, коментира главният изпълнителен директор Амин Насер.

В същото време прогнозата за пазара остава смесена. Международната агенция по енергетика (МАЕ) миналата седмица завиши очакванията за световното търсене тази година, докато според ОПЕК пазарът ще отчете излишък това тримесечие. Картелът сви прогнозата си за количеството суров петрол, което ще трябва да добие.

* Информацията е актуална към 9:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още