IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към седмична загуба заради опасенията за икономическо забавяне*

Пазарът следи също новините около иранската ядрена сделка и смесените сигнали от Федералния резерв

09:04 | 19.08.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се насочва към седмичен спад, тъй като продължаващите опасения относно икономическото забавяне засенчват признаците за подобряване на търсенето в САЩ. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиняват с 0,5% до 90 долара за барел в петък, заличавайки около 2% ръст за седмицата след нов период на нестабилна търговия. Цената на европейския сорт Брент с доставка през октомври се понижава също с 0,5% до 96,1 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.

Въпреки че търсенето на бензин в САЩ се повиши след спада на цените по бензиностанциите, опасенията от отслабване на икономическия растеж продължават да витаят над пазара. 

Цената на петрола заличи целия ръст, отбелязан след нахлуването на Русия в Украйна и достигна най-ниското си ниво от над шест месеца по-рано тази седмица, преди да се възстанови частично от спада. Търговците следят също новините за напредък по иранската ядрена сделка, което може да доведе до повече потоци суров петрол от производителя на ОПЕК. Седмично изменение на цената на WTI в проценти. Графика: Bloomberg Седмично изменение на цената на WTI в проценти. Графика: Bloomberg

„Въпреки че по-слабият растеж на търсенето облекчи опасенията за доставките, ограниченият свободен капацитет за производство на петрол е проблем за останалата част от тази година и 2023 г.“, коментира пред Bloomberg Виктор Шум, вицепрезидент на енергийното консултиране в S&P Global Commodity Insights. Повишаване на иранския износ, отслабване на търсенето в Китай или сериозни промени в руските потоци биха могли да променят баланса и да доведат до рязка промяна в цените, добавя той. 

Пазарът следи и смесените политически сигнали от служители на Федералния резерв относно лихвените проценти. Джеймс Булард от клона на Фед в Сейнт Луис настоя за още едно повишение със 75 базисни пункта, докато Естер Джордж от клона в Канзас Сити възприе по-предпазлив тон, като каза, че темпът на повишения е предмет на дебат. Доларът поскъпна тази седмица и добави още насрещни ветрове за суровините.

Новият генерален секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс заяви тази седмица, че глобалното търсене е достатъчно стабилно, за да поеме всички допълнителни потоци от Иран, ако сделката се осъществи. Той добави, че пазарите са изправени пред свиване на доставките и свободният производствен капацитет намалява.

* Данните са актуални към 9 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още