IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за китайската икономика помрачиха търговията на голяма част от борсите в Азия

Оптимизмът изчезна и на борсата в Токио, където инвеститорите гледат с тревига към ускоряващата се инфлация в страната

11:57 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Екран с котировките на Шанхайската фондова борса. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Екран с котировките на Шанхайската фондова борса. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Повечето основни азиатски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата със спадове на фона на опасенията сред инвеститорите относно икономиката на Китай, съобщава CNBC.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite отчете спад от 0,59% до 3258,08 пункта. Индексът Shenzhen се понижи с 1,27% до 12 358,55 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng записа ръст от 0,05% до 19 773,03 пункта.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 0,70 на сто, след като технологичният гигант записа в сряда първия спад на приходите си, след като работната му сила се сви с близо 5%.

Книжата на Meituan прибавиха над процент към стойността си.

Цената на акциите на NetEase се понижи с близо 6%, въпреки че компанията записа 13% ръст на нетната печалба за второто тримесечие на годишна база.

Китайските държавни медии съобщиха, че местните власти могат да продадат облигации за повече от 229 млрд. долара, за да финансират инфраструктурни инвестиции и да запълнят дупките в своите бюджети – допълнителна мярка на Пекин за укрепване на икономиката, засегната от новите коронавирусни огнища и спада на имотния пазар.

Азиатските борси в края на редовната търговия на 19 август. Азиатските борси в края на редовната търговия на 19 август.

Настроенията сред икономистите стават все по-мечи, като Goldman Sachs Group Inc. понижи прогнозата си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай до 3% от 3,3% преди това, докато Nomura Holdings Inc. сви прогнозата си до 2,8% от 3,3%.

Токийският показател Nikkei 225 се понижи с 0,04% до 28 930,33 пункта.

Индексът Topix напредна с 0,2% до 1994,52 пункта.

Основната инфлация в Япония се е ускорила през юли до 2,6% от 2,4 на сто за предходния месец. Това беше над очакванията на икономисти за инфлационно ниво от 2,2% и остава над целта на Японската централна банка от 2%.

Книжата на Nissan поскъпнаха с 1,57 на сто, докато тези на Suzuki прибавиха 1,24% към стойността си. Цената на акциите на Nikon Corp. нарасна с над 3%. При компаниите за електроника книжата на Sony, Sharp и Olympus поскъпнаха между 1 и 2%.

Акциите на Panasonic поскъпнаха с близо 0,6%, след като компанията обяви по-рано тази седмица, че ще увеличи производствения си капаците за батериите, които доставя на американския електромобилен концерн Tesla, с около 10% до 2024 г. Компанията планира да отговори на нарастващото търсене на батерии междувременно, като изпрати експерти по производството от Япония в своята активна фабрика в САЩ и подобри ефективността там.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,61% до 2492,69 пункта.

Книжата на Samsung Electronics поевтиняха с близо процент. Концернът обяви, че е направил първа копка на новия си комплекс за развойна дейност, свързана си чипове, в Южна Корея, в който планира да инвестира около 20 трлн. вона (15 млрд. долара) до 2028 г.

Австралийският показател ASX 200 отчете лек ръст от 0,02% до 7114,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още