IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато инвеститорите претеглят възможността за доставки от Иран*

Може да отнеме няколко месеца преди Техеран да върне предлагането на нивата отпреди санкциите, смята анализатор

09:47 | 22.08.22 г. 1
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Петролът започва седмицата с понижения в цената, докато инвеститорите претеглят възможностите за допълнителни доставки от Иран, а перспективите за икономическия растеж отслабват, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,67%, или 1,62 долара, до 95,10 долара за барел, след като в последните три сесии сортът поскъпна.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,38%, или 1,25 долара, до 88,52 долара за барел.

Американският президент Джо Байдън проведе разговори с лидерите на Франция, Германия и Великобритания в неделя относно възобновяването на ядрената сделка с Иран, което би могло да доведе до ръст на предлагането от страната членка на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

"Черното злато" изтри повишението в цената си, което войната в Украйна предизвика в края на февруари, след като опасенията за икономически спад завладяха пазара. Времевите спредове сигнализират за известно облекчение на затегнатостта на пазара, а поскъпналият щатски долар също допринесе за предизвикателствата пред суровините.

Байдън и европейските лидери обсъдиха "продължаващите преговори" за постигане на ядрена сделка, включително "необходимостта да се подсили подкрепата за партньорите в региона на Близкия изток", се казва в щатското обобщение от срещата. На 15 август Иран даде отговор на рамка за сделката, разпространена от Европейския съюз (ЕС), който ЕС прие като конструктивен.

"Световният баланс за оставащата част от годината не е толкова затегнат, колкото много хора очакваха, като руските доставки все още се представят добре", каза Уорън Патерсън, ръководител по суровинни стратегии в ING Groep NV. "Въпреки че може да отнеме няколко месеца на Иран, за да върне предлагането на нивата отпреди санкциите - в случай на сделка - в краткосрочен план страната все още би трябвало да е способна да подкрепи износа, разчитайки на запасите", допълни Патерсън.

Разликата между фючърсите за Брента и договорите за втория месец - измерител на преценката на пазара относно краткосрочната затегност на предлагането и търсенето - се сви до 51 цента в понеделник, след като месец по-рано се равняваше на 4,82 долара.

*Към 09:27 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Влезнали сме в последното десетилетие на разтеж , или петилетка може би , на петролът ... Който помпил вече се е напомпил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още