IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен ръст на приходите от продажба на ток, горива и строителни материали извежда "Синергон холдинг" на печалба

Приходите от продажба на електроенергия за полугодието нарастват с 220 млн. лева в абсолютна стойност

16:25 | 26.08.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

„Синергон холдинг“ АД увеличава повече от два пъти приходите от продажби за полугодието в сравнение с първата половина на миналата година заради скъпия ток и ръста на цените на строителните и отоплителните материали и горивата. Това се вижда от консолидирания отчет на дружеството за второто тримесечие, публикуван на сайта x3news.com.

Приходите от продажби на компанията нарастват повече от два пъти към края на юни до почти 477 млн. лева в сравнение с 204,7 млн. лева по същото време на миналата година – с над 274,9 млн. лева повече.

Общите приходи, в които влизат приходи от финансирания, положителни разлики от операции с финансови инструменти и от промяна на валутни курсове, достигат малко над 480 млн. лева за отчетния период при малко над 205 млн. лева към края на юни 2021 г.

Дружеството посочва, че приходите от продажба на електроенергия за отчетния период нарастват с 220 млн. лева в абсолютна стойност, а от продажба на строителни и отоплителни материали – с 12 млн. лева. С 40 млн. лева се увеличават приходите от продажба на горива. Компанията е посочила само измененията, но не и точните постъпления от отделните стоки, които продава.

За периода април-юни приходите на холдинга възлизат на малко над 237,2 млн. лева и леко намаляват спрямо януари-март, когато са отчетени приходи за почти 242,8 млн. лева, или с 2% по-малко. Третото тримесечие ще е по-показателно за евентуална тенденция, защото то е най-активно за пазара на всички стоки, продавани от дружеството.

Разходите на „Синергон холдинг“ също нарастват повече от два пъти към края на юни в сравнение с края на юни 2021 г. – до 462,3 млн. лева от 210,1 млн. лева. Ръстът се определя най-силно от балансовата стойност на продадените активи, която скача до 423,3 млн. лева от 181,1 млн. лева, или малко над 2 пъти на годишна база.

Дружеството свива и материалните запаси за отчетния период на фона на продажбите, както и разходите за амортизации, но те няма как да повлияят на общите разходи заради темповете на увеличение по останалите пера.

Нарастват и другите разходни пера на „Синергон холдинг“: разходите за материали - с почти 39%, разходите за външни услуги - два пъти (101%), за персонал (заплати и осигуровки) - с 19,4%.

Компанията излиза на печалба в размер на почти 14 млн. лева към края на юни при загуба за над 8,5 млн. лева година по-рано. Доходът на акция е 0,75 лева при загуба от 0,45 лева година по-рано.

Нетният паричен поток от оперативната дейност на дружеството остава отрицателен за полугодието, но се свива до -740 хил. лева при -14,13 млн. лева към края на първата половина на миналата година заради силния ръст на постъпленията от клиенти, който изпреварва ръста на плащанията към доставчици.

Постъпленията от клиенти на холдинга за отчетния период достигат 586,1 млн. лева при малко над 258 млн. лева за същия период на миналата година, което представлява увеличение от над два пъти. Плащанията към доставчици са за 537,8 млн. лева спрямо 229,9 млн. лева година по-рано.

Към края на юни компанията увеличава паричните средства до 10,12 млн. лева при 5,6 млн. лева година по-рано и 7,3 млн. лева в началото на годината.

За последната година акциите на компанията поскъпват с над 12%.

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още