IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво точно искаше да каже Пауъл в Джаксън Хол?

Управителят на Федералния резерв на САЩ отправи предупреждение към инвеститорите да не бързат със заключенията

13:28 | 27.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Този петък (26 август) приключи ежегодната среща на централните банкери от Федералния резерв на САЩ, която в последните дни предизвика сътресения на финансовите пазари, докато инвеститорите се подготвяха за поредното силно ястребово* изказване от управителя на Фед Джером Пауъл.

Необичайно кратката реч, разпростираща се в само шест страници, бе описана от Пауъл като "кратки забележки, по-стеснен фокус и по-директно послание".

А посланието бе едно и съвсем ясно - Фед има още работа за вършене.

Причината за това предупреждение са скорошните данни, които показаха известно забавяне в растежа на щатската инфлация.

Данните в петък (26 август) показаха, че ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) е забавил ръста си до 6,3% на годишна база през юли, след като месец по-рано той достигна 6,8%. На месечна база показателят се е понижил с 0,1 на сто.

Около две седмици по-рано официалната статистика за инфлацията също показа забавяне - от 9,1% през юни до 8,5% през юли.

 

 

 

Тези данни доведоха до очаквания, че Фед може да забави темпа на затягане или дори скоро да го прекрати, като се имат предвид нарастващите опасения от рецесия.

В петък обаче Пауъл предупреди, че "сега не е моментът за пауза или за спиране" с лихвените повишения.

Към момента Фед е покачил лихвите с 2,25 процентни пункта - ходове, които го нареждат сред по-агресивните в битката с инфлацията големи централни банки, особено като се има предвид, че в последните два месеца регулаторът покачи лихвите със 75 базисни пункта (б.п.).

Следащото заседание на финансовата институция предстои на 20-21 септември и макар някои от представителите на банката да се обявиха за по-малък лихвен ръст от 50 б.п., те предупредиха, че всичко ще зависи от постъпилите дотогава данни.

Или накратко посланието, което Пауъл отправи към инвеститорите, бе да не прибързват със заключенията, защото несигурността остава, волатилността също, а с тях и възможността от трети пореден лихвен ръст от 75 б.п. през септември.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още