IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси напредват предпазливо на фона на страховете от рецесия

Uniper предупреди, че най-лошото от газовата криза в Европа тепърва предстои

20:02 | 06.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на европейските фондови пазари завърши втората сесия за тази седмица със слаби ръстове на фона на опасенията за рецесия, пише CNBC. Сред най-печелившите сектори е търговията на дребно, а петролният и газовият бизнес е сред губещите, като цената на петрола сорта Brent е надолу след срещата на ОПЕК+, на която беше взето решение за намаление на добива през септември.

Паневропейският Stoxx 600 се повиши с 0,24% до 414,38 пункта, като повечето европейски индекси приключиха търговията на зелена територия. Подкрепа оказа британската верига пекарни Greggs, чиито акции поскъпнаха с почти 8 на сто.

Германският DAX се повиши с 0,87% до 12 871,44 пункта. На представянето на индекса натежа търговията с акации на енергийния гигант Uniper. Компанията е най-големият вносител на природен газ и неяснотите около нейното бъдеще остават, след като "Газпром" спря изцяло доставките по "Северен поток 1". По-рано днес (6 септември) ръководството ѝ предупреди, че "най-лошото от газовата криза тепърва предстои".

Акциите на Uniper поевтиняха с почти 6% до 4,73 евро за брой.

Френският CAC40 напредна с 0,19% до 6104,61 пункта, а водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, добави 0,18% към стойността си и затвори търговията на ниво от 7300,44 пункта.

На петролните пазари цената на европейския сорт Brent се понижи с 2,8% до малко над 93 долара за барел. На търговията повлия решението на ОПЕК+ да намали добива за първи път от 2020 година насам. Натиск оказва и новите блокади в Китай заради случаи на коронавируса, които свиват търсенето.

На валутните пазари еврото се разменя за 0,9908 долара. Британският паунд достига до ниво от 1,1529 долара за брой. Щатският долар беше подкрепен от по-добро от очакваното представяне на PMI индекса в сектора на услугите на САЩ през август. Данните показват, че стойността на индикатора се увеличава до 56,5 пункта, спрямо очакваните 55,1 пункта. Стойност над 50 е показател за експанзия.

Укрепването на долара притисна търговията със злато. Ценният метал поевтиня с почти 0,5% до 1714,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-дер-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още