IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street опитва да спре негативната си серия

Цената на петрола достигна 7-месечно дъно на фона на опасенията за забавяне на световната икономика

17:46 | 07.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните индекси на борсовата търговия отвъд Океана започват на зелена територия сесията в сряда (7 септември) в опит да спрат негативната си серия в последните дни. Във вторник Nasdaq записа седми пореден ден на червено, което е най-дългата негативна серия от ноември 2016 година насам, изчисли CNBC.

Търговията потъна в първите минути на сесията, след публикация на The Wall Street Journal, че Федералният резерв планира да повиши лихвите с 0,75 пр. пункта през септември, което ще е третото поредно повишение с такава агресивна стъпка. Целта на институцията, която играе ролята на централна банка на САЩ, е борба с инфлацията.

Последните икономически данни подсказват, че икономиката е в по-добро от очакваното положение и Фед може да си позволи подобна политика.

По-късно днес институцията ще публикува своята "Бежова книга", в която ще бъдат описани икономическите индикатори на САЩ и инвеститорите ще опитат да прогнозират какви ще са бъдещите стъпки по отношение на основната лихва.

Постепенно обаче настроенията се подобриха и водещият индекс Dow Jones се повиши с 0,27% до 31 229,28 пункта. Широкият S&P 500 добавя 0,31% до 3920,4 пункта.

За Nasdaq повишението е от 0,33 на сто до 11 581,72 пункта. На стойността на индекса подкрепа оказа търговията с акциите на Twitter, които поскъпнаха с почти 4% до малко над 40 долара за брой. Компанията привлече инвеститорите, след като съдът отказа да отложи делото за отказа на Илон Мъск да купи Twitter за 44 млрд. долара и то ще започне на 17 октомври.

Цената на петрола продължава да намалява и вече е под нивото от 90 долара за барел. Това е най-ниското ниво за последните седем месеца, като на пазара натежаха опасенията за забавяне на икономическия растеж, а съответно - и на търсенето на петрол. Американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 83,65 долара, което е спад от 3,72%, а европейският сорт Брент достига до цена от 89,73 долара, или понижение от 3,3 на сто.

На валутните пазари едно евро се разменя за 0,9943 долара. Стойността на британския паунд достига 1,1448 долара за брой, което е най-ниското ниво за последните малко над 2 години.

Цената на златото се повишава минимално - с 0,17% до 1715,80 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още