IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX е трети по годишен ръст в ЦИЕ към края на август

Ускоряващата се инфлация, повишаването на лихвите и перспективите за рецесия продължават да изнервят пазарите в региона

18:05 | 08.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основният български борсов индекс SOFIX е на трето място от индексите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по годишен ръст към края на август.

Българският водещ борсов индекс отчита увеличение от малко над 8% на годишна база към 31 август.

Най-силно се повишава за периода турският BIST100 – със 115,43%, следван от BIRS в Босна и Херцеговина с 34,37%. След SOFIX е сръбският BELEX с ръст от 5,34% за периода.

Същевременно най-голям годишен спад към края на август отново отчита MOEX в Русия – с 38,76%. Следва WIG в Полша с 29,26% понижение за периода. На трето място по годишен спад е BUX в Унгария с 19,42%, а OMX Riga губи 15,54%.

Войната и перспективата за рецесия притискат борсите в ЦИЕ

Ускоряващата се инфлация, повишаването на лихвените проценти и перспективите за рецесия в цяла Европа заради енергийната криза и войната в Украйна са основните фактори, които оказват натиск върху пазарите в региона.

През юли фондовите борси проявиха плах оптимизъм, от който през август почти не остават следи. Повишенията на индексите през юли могат да се обяснят с не толкова резките промени на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ. Прогнозите за забавяне на икономиката обаче, особено на фона на перспективите за прекратяване на доставките на енергоносители от Русия, връща безпокойството през август.

WIG в Полша е най-губещият индекс от Централна и Източна Европа през август в сравнение с юли, със спад от 8,79%. Следва SAX в Словакия с понижение от 7,5%, PX в Чехия е изтрил 4,84%, а OMX Riga в Латвия – 4,52%.

Същевременно BIST 100 в Истанбул, Турция, нараства най-силно – с 22,33% през август в сравнение с юли.

На второ място е руският MOEX с ръст от 8,41%. На 1 септември бенчмаркът достигна най-високата си стойност от 3 месеца насам, подкрепен от рязкото поскъпване на акциите на петролния гигант „Лукойл“, както и на държавния газов гигант „Газпром“, след като бордът на компанията разпореди изплащането на дивидент от 51,03 рубли на акция (0,8484 долара).

В средата на миналия месец московската борса позволи също така чуждестранни инвеститори от приятелски страни, които не са наложили санкции срещу Русия, да търгуват облигации. Засега остават всички ограничения за инвеститорите от определените като неприятелски държави.

Според прогноза на Ройтерс, базирана на анкета сред 10 пазарни експерти, руският фондов пазар ще компенсира част от тежките си загуби заради войната до края на годината.

На трето място по ръст през август в сравнение с юли в ЦИЕ е индексът KASE в Казахстан с 6,67%. SOFIX е шести с 2,1% увеличение за периода.

Войната гони оптимизма от пазарите

От началото на годината до края на август само три индекса в региона отчитат увеличения – BIST100 в Турция със 70,16%, BIRS в Босна и Херцеговина с 15,32% и BELEX в Сърбия с 3,34%.

Най-губещ остава руският MOEX със спад от 36,63%, следван от WIG в Полша с 27,59%. Варшава обяви междувременно, че очаква да се стигне до война с Русия в следващите 3-10 години, поради което ще заложи на рекорден бюджет за отбрана и въоръжение. Страната, заедно с Прибалтийските държави, е най-заплашена от такъв развой на събитията, което – заедно с чисто икономическите фактори, притеснява пазарите.

Трети по спад в ЦИЕ през август в сравнение с началото на годината е PX в Чехия със 17,69%, следван от BUX в Унгария с 16,82%.

Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа през август в сравнение с юли, с началото на годината и с август 2021 г. Снимка: Investor.bg Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа през август в сравнение с юли, с началото на годината и с август 2021 г. Снимка: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още