IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси опитват да се възстановят след най-лошия си ден от юни 2020 г.*

И трите основни индекса отвъд Океана започват сесията в сряда на зелена територия

18:27 | 14.09.22 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват колебливо сесията в сряда, а инвеститорите се опитват да се стабилизират след най-големия спад за един ден от над две години насам във вторник, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 41,49 пункта до ниво от 31 151,11 пункта. Широкият измерител S&P 500 е отбелязва ръст от 0,30% до равнище от 3944,70 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,55% до ниво от 11 699,84 пункта.

Книжата на Apple и Johnson & Johnson поскъпват с по над 1% и подкрепят Dow, но цените на акциите на Honeywell и Boeing се понижават с по над 1%.

Колебанията на пазара се случват, след като данните за цените на потребителските стоки през август показаха, че инфлацията се е ускорила до 0,1% на месечна база въпреки спада на цената на бензина.

Горещите данни за инфлацията повдигнаха въпроси дали индексите може да се върнат отново на дъното си от юни или да отбележат още по-голям спад. Те също така породиха опасения, че Федералният резерв може да пристъпи към още по-голямо повишение на лихвите от очакваните от пазарите 75 базисни пункта.

В макроикономически план производствените цени в САЩ са намалели за втори пореден месец през август, след като цената на бензина продължи да спада. Това е довело до най-малкото повишение на годишна база от една година насам. Тези данни може да смекчат опасенията, че инфлацията се установява трайно в американската икономика.

Седем от 11-те основни сектора в S&P 500 започват с ръст търговията в сряда, водени от повишението с 3,1% на енергийния сектор. Банките прибавят 0,5% към стойността си.

На корпоративния фронт книжата на Tesla поскъпват с 1,5%, след като вчера производителят на електромобили беше един от най-големите губещи.

Цената на акциите на Starbucks нараства с 4,5%, след като веригата кафенета повиши прогнозите си за тригодишната си печалба и приходи от продажби.

На облигационния пазар доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 3,4% и 3,472%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е надолу с 0,35% до 109,43 пункта. Еврото поскъпва с 0,21% до 0,999 долара, а паундът прибавя 0,75% до 1,158 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 1,3% до 142,65 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира, след като намаля с над 1 долар в предходната сесия. Това се случи след доклада на Международната агенция за енергия, която понижи прогнозите си за търсенето на петрол до края на тази и в началото на следващата година.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят един цент до 93,20 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с четири цента до 87,35 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отписват 0,1% до 1715,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още