IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради блокадите в Китай МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол

Забавянето в Китай е частично компенсирано от силното потребление на петрол в много страни за производство на енергия

15:20 | 14.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международната агенция за енергия (МАЕ) понижи прогнозите си за ръста на търсенето на петрол в света тази година, тъй като възобновените блокади заради COVID в Китай забавят активността във втория по големина потребител в света, предава Bloomberg.

Потреблението на петрол в света ще нарасне с 2 млн. барела дневно тази година – с около 110 хил. на ден по-малко спрямо предходната прогноза, и ще достигне средно 99,7 млн. барела на ден, съобщи базираната в Париж агенция в новия си месечен доклад. Очаква се търсенето да се разшири отново с почти същия размер през 2023 г.

Китай, който беше двигател на ръста на търсенето на петрол в света в по-голямата част от последните две десетилетия, ще отбележи спад тази година с 420 хил. барела дневно в търсенето на продукта, много по-голямо понижение от предвижданията миналия месец.

„Засега влошаващата се икономическа среда и продължаващите блокади заради COVID в Китай натежават върху пазарните нагласи“, отбелязва агенцията.

Фючърсите върху суровия петрол отписаха почти 25% от стойността си в последните три месеца и се търгуват близо до цена от 93 долара за барел в Лондон в сряда заради признаците за забавяне на световната икономика. Възобновените ограничения в Китай за овладяване на новите случаи на вируса включват блокада в големия град Чънду с 21 млн. души население.

Заради влошаването на икономическата среда ОПЕК+, обединяваща производители начело със Саудитска Арабия, направи преход от повишаването на добива обратно към затягането му и сигнализира, че може да го ограничи още повече в идните месеци.

Забавянето в Китай е частично компенсирано от „силното“ потребление на петрол в много страни за производство на енергия на фона на усилията им да се разделят със скъпия природен газ, отбелязва МАЕ. Около 700 хил. барела дневно ще отиват за такива цели до края на четвъртото тримесечие и в началото на 2023 г., два пъти повече от нивата преди една година.

Но агенцията отбелязва разделението между пазарите за суровия петрол, който е изправен пред прогнозиран излишък от 1 млн. барела дневно през второто полугодие, и рафинираните продукти, използвани от потребителите.

Цялостните доставки на петрол са запазени, тъй като страни членки на МАЕ като САЩ освободиха извънредни запаси, а износът на Русия се оказа изненадващо устойчив на международните санкции след нашествието ѝ в Украйна, отбелязва агенцията.

Въпреки това доставките на дизел, използван при камионите, и на самолетно гориво остават „изключително затегнати“, пише МАЕ. Пазарите на дизел са ограничени, тъй като Китай и Индия намаляват износа.

Петролните пазари като цяло може да останат затегнати в идните месеци преди влизането в сила на санкциите на ЕС върху продажбите от Русия в началото на декември, предупреждава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още