IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC предлага реформа на клиринга на пазара на съкровищни облигации в САЩ

Комисията за ценните книжа и борсите ще насърчава използването на централен клиринг

21:05 | 14.09.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) предложи в сряда проект на правила за насърчаване използването на централен клиринг на пазара на съкровищни ​​облигации на стойност 24 трлн. долара в опит да повиши неговата устойчивост.

Предложенията, които ще се прилагат за парични съкровищни ​​облигации и споразумения за обратно изкупуване, търгувани от редица фирми, включително брокерски компании и хедж фондове, следват сривовете на ликвидността през последните години, които повдигнаха регулаторни опасения относно способността на пазара на облигации да функционира по време на стрес, пише Ройтерс.

Ликвидността на пазара на съкровищни ​​облигации почти се изпари през март 2020 г., тъй като страховете от пандемията обхванаха инвеститорите. Това накара Федералния резерв да подкрепи пазара. Търговците казват, че продължават да виждат проблеми с ликвидността на някои ценни книжа, съобщи Ройтерс миналия месец.

От 2020 г. SEC и други регулаторни органи на САЩ проучват възможностите за реформи за повишаване на устойчивостта на пазара. Ако бъдат финализирани, реформите на SEC ще отбележат най-значимите промени на пазара на държавни облигации - най-големият пазар на облигации в света, който се използва за сравнение на активи в световен мащаб от десетилетия.

В предложението обаче не се налага общ мандат за клиринг. Вместо това се въвеждат ови правила за клиринговите къщи, които изискват от техните членове - обикновено големи банки и търговски фирми, да прокарват сделките на своите клиенти през клиринговата къща.

Основните търговски фирми и хедж фондовете представляват все по-голяма част от търговията на пазара на държавни облигации през последното десетилетие, но обикновено не извършват клиринг на своите сделки, казва SEC.

Централните клиринги са част от основната мрежа на пазара. Централните клирингови оператори нетират позиции на целия пазар и след това изискват от контрагентите да заложат марж, като пари в брой или акции, за да гарантират сделката в случай на неизпълнение на задълженията.

Предложението ще промени правилата и за това как членовете на клиринговата къща третират маржа на своите клиенти – от тях ще се изисква да прехвърлят маржа, който събират от клиенти, към клиринговата къща.

Председателят на SEC Гари Генслър се застъпи за разширяване на централния клиринг на съкровищни ​​облигации, тъй като според него той увеличава устойчивостта чрез вкарване на допълнителен капитал на пазара по време на стрес.

Като цяло само 13% от паричните трансакции на Министерството на финансите на САЩ минават през централен клиринг. Други 68% минават двустранен клиринг, според доклад на ведомството за 2021 г.

Въпреки че промените ще се прилагат за всяка клирингова къща, която извършва клиринг на държавни облигации, те ефективно са насочени към Депозитарния тръст и клиринговата корпорация (DTCC). Дъщерното им дружество Fixed Income Clearing Corp. в момента осъществява  клиринг на държавни облигации.

„Въпреки че ползите от намаляването на риска и прозрачността на централния клиринг са добре документирани, ние признаваме въздействието, което предложението ще има върху пазарна структура, където двустранната дейност е постоянна практика за различни участници на пазара“, коментира говорител на DTCC в изявление.

SEC също така работи върху правила за повишаване на устойчивостта на платформите, където се търгуват държавни облигации. Целта е да се гарантира, че фирмите за собствена търговия са регистрирани като дилъри и подлежат на капиталови изисквания и други проверки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още