IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът се завръща на борсата в Ню Йорк преди края на заседанието на Фед*

Докато повечето икономисти очакват централната банка на САЩ да повтори упражнението, като повиши лихвите със 75 базисни пункта, други залагат на по-агресивен ход

18:29 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редовната търговия на Нюйоркската фондова борса започва с ръстове, като инвеститорите очакват ново повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв, за да охлади нажежената инфлация с риск да вкара американската икономика в рецесия, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average напредва със 189,39 пункта, или с 0,62%, до ниво от 30 895,62 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,67% до 3881,70 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,39% до 11 469,27 пункта.

Пазарите се подготвят за още едно голямо повишение на лихвите от Фед в размер на 75 базисни пункта. Годишният растеж на инфлацията в САЩ се забави значително от 9,1% през юни до 8,5% месец по-късно - движение, което предизвика надежди сред инвеститорите, че ходовете на Фед може да дават ефект, а някои от пазарните играчи вече правеха прогнози за това кога Фед ще премине към обрат в паричната си политика, т.е. кога ще започне да понижава лихвите.

През юли и август регулаторът одобри ръст на лихвените повишения от по 75 базисни пункта, с което предприе парично затягане, за да се справи с ръста при цените. Поркай забавянето на инфлацията някои анализатори започнаха да допускат, че Фед най-малкото може да забави своите агресивни ходове в следващите месеци. Други обаче смятат, че в края на настоящото заседание на централната банка служителите ѝ могат да увеличат лихвите дори с цял процентен пункт, за да демонстрират ангажираността си в битката срещу инфлацията.

Щатските индекси в началото на редовната търговия в сряда (21 септември). Щатските индекси в началото на редовната търговия в сряда (21 септември).

„За нас изглежда логично пазарите да са настроени за краткосрочно облекчение, ако Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта и (Джером) Пауъл не засили още повече ястребовата си реторика“, пише Крис Сениек от Wolfe Research в бележка до клиенти. „Въпреки това ние не очакваме да се наложи да променим нашите средносрочни мечи очаквания“, добавя той.

По-големи ръстове отчитат акциите на компаниите от сектора на полупроводниците. Книжата на Nvidia, Intel и AMD поскъпват съответно с 1,87%, 0,97 на сто и 1,46%. При интернет дружествата, докато цената на акциите на Alphabet, компанията майка на Google, расте с 0,05%, книжата на Meta, собственикът на Facebook, отчитат ценови спад от 1,12 на сто.

Спадове записват и повече компании от финансовия сектор. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of Amerika, Wells Fargo и Citigroup поевтиняват съответно с 0,68%, 0,7 на сто, 0,28% и 0,5 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,553% и 3,564 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари срещу кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,59% до 110,88 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент нараства с 0,35 на сто до 90,94 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 0,17 на сто до 84,08 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,2% до 1666,69 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още