IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX остава сред малкото индекси в ЦИЕ с годишен ръст през септември, макар и минимален

Разпродажбите на пазарите през деветия месец от годината са подготовката на инвеститорите за очакваната тежка зима

12:57 | 05.10.22 г.
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Българският основен борсов индекс SOFIX остава сред малкото индекси в Централна и Източна Европа, които отбелязват ръст на годишна база в края на септември. Повишението обаче значително се забавя в сравнение с август, когато на годишна база бенчмаркът добави малко над 8%.

Като цяло в региона септември е преминал в разпродажби на пазарите и силна волатилност, подобно на пазарите в по-широкия европейски регион. Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи деветия месец от годината със спад от 7,8% за месеца.

През септември водещият български борсов индекс отчита минимално увеличение от 0,31% в сравнение със септември 2021 г., показват изчисления на Investor.bg.

Най-силно годишно повишение през септември отново отбелязва турският индекс BIST 100 – с над 126%. Следва BIRS в Босна и Херцеговина с над 34% увеличение въпреки политическите сътресения и подготовката за изборите в страната, които се състояха на 2 октомври. Трети е сръбският индекс BELEX с ръст от малко над 3%.

Войната, енергийната криза, затягането на паричната политика и перспективата за рецесия притискат икономиката и пазарите

Войната в Украйна, енергийните доставки, ускоряващата се инфлация, увеличението на лихвите, предприето от водещите централни банки по света, и перспективите за рецесия остават основните фактори, които влияят на пазарите в Централна и Източна Европа и по света.

През юли борсите в региона проявиха известен оптимизъм, но настроенията се влошиха още през август, а през септември инвеститорите, след малко по-спокойното лято, вече се готвят за очакваната тежка зима.

През септември в сравнение с август само два индекса от региона отбелязват ръстове – BIRS от 1,23% и BIST 100  с минималните 0,28%.

Най-губещ за пореден месец е руският MOEX, който изтрива 18,45% в сравнение с август, следван от SBITOP в Словения със спад от 11,78% и BET в Румъния с 11,77%. Топ пет на най-губещите централно- и източноевропейски борсови индекси през септември спрямо август се завършва от BUX със спад от 9,64% и WIG в Полша с 8,38%.

От началото на годината до края на септември MOEX губи 48,32%, което е най-големият спад от индексите в региона. На второ място е WIG в Полша с 33,66%, следван от BUX в Унгария с 24,84%.

Същевременно BIST 100 се изстрелва със 70,63% за периода, а BIRS нараства с 16,75%.

MOEX е най-губещият индекс и през септември спрямо септември 2021 г. – спадът достига 52,3%. WIG изтрива 34,65%, BUX – 28,41%, SBITOP- 17,8%, а OMX Riga – 17,34%.

Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа през септември в сравнение с август, с началото на годината и със септември 2021 г. Снимка: Investor.bg Динамика на водещите индекси на пазарите в Централна и Източна Европа през септември в сравнение с август, с началото на годината и със септември 2021 г. Снимка: Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още