IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Агрия Груп Холдинг" преговаря за придобиване на производител на биоетанол

Осъществени са предварителни разговори и холдингът е отправил оферта към “Алмагест“ АД

18:22 | 11.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще осъществи още една сделка – компанията се подготвя да купи компания за съхранение и преработка на зърнени култури за производство на биоетанол. Това съобщава дружеството чрез БФБ-София.

След осъществени проучвания и предварителни преговори холдингът е отправил оферта за придобиване на собствеността върху 441 866 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас, представляващи 100% от капитала на “Алмагест“ АД.

„Инвестиция в придобиването на акциите от капитала на “Алмагест“ АД предпоставя потенциал за пазарно присъствие на „Агрия Груп Холдинг“ АД на пазара на възобновяеми енергийни източници (биоетанол), денатуриран етанол и DDGS, за разгръщане на регионалното позициониране на компанията в различни региони на страната и за бизнес практики на синергия с останалите направления от дейността на дружествата от холдинговата структура“, посочва се в съобщението на дружеството.

„Обединяването на бизнес потенциала на „Агрия Груп Холдинг“ АД и на “Алмагест“ АД, би представлявало устойчив фундамент за бъдещо успешно развитие и диверсификация на бизнес направленията, които развива компанията, допълва се в съобщението.

Предстоят същинските преговори между двете фирми за сделката.

През юли „Агрия Груп Холдинг“ придоби 100% от капитала на „АгриВиа Ойл“ ЕООД, което осъществява търговия със зърнени маслодайни култури и растителни масла.

През март „Агрия Груп Холдинг“ придоби още 45% от търговеца на зърнени култури „Силк Газ БГ“, гр. Варна, с което стана собственик на 100% от капитала на фирмата.

През април дружеството купи и една трета от „Енерджи Солар Технолоджис” АД чрез дъщерната си фирма  „Бора Енерджи“ ЕООД. Също през април дъщерното дружество на „Агрия Груп Холдинг“ „Корн Секюрити“ ЕООД придоби 50% от капитала на „Ей Би Инвестмънтс Груп“ АД, което инвестира  в недвижими имоти.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдниг“ поскъпват с над 120%.

Цените на зърното и ситуацията на пазарите на селскостопанска продукция подкрепят резултатите на компанията. Консолидираните приходи на дружеството към края на юни нарастват повече от два пъти на годишна база до 329,7 млн. лева. Печалбата за периода възлиза на 46 млн. лева, като нараства над три пъти на годишна база.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още