IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори волатилната седмица с резки понижения

Финансовият министър на САЩ не остави никакво съмнение, че Фед ще продължи да вдига лихвите

23:28 | 14.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс
Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Фондовите пазари отвъд Океана затварят волатилна седмица на фона на изявленията на финансовият министър Джанет Йелън, че борбата с инфлацията е топ приоритет на администрацията на Джо Байдън. Посланието няма да се хареса на страните, които страдат от високата стойност на щатския долар, отбелязва Bloomberg.

Като бивш председател на Федералния резерв Джанет Йелън не остави никакви съмнения, че институцията трябва да продължи да повишава лихвения процент, за да притиска инфлацията. По-рано през тази седмица статистиката показа, че индексът на потребителските цени в САЩ бележи 40-годишен връх.

Пазарите веднага сметнаха, че това означава ново вдигане на лихвата с 75 базистни пункта през ноември.

В резултат от тези коментари водещият индекс на Wall Street Dow Jones загуби над 400 пункта от стойността си, или 1,34%, до 29 634,83 пункта. Индексът ограничи  ръстовете, натрупани в предишните дни, но все пак финишира на зелена територия за втора поредна седмица. Очакванията обаче са, че Dow Jones едва ли ще успее да повтори ръстът от 8% на годишна база, записан през септември, добавя Market Watch.

Широкият S&P 500 се понижи с 2,37% и финишира на ниво от 3583,07 пункта. Това е намаление от 1,6% за седмицата. Технологичният Nasdaq отчете спад от малко над 3% до 10 321,379 пункта, като за седмицата понижението е от 3,1%. На стойността на индекса повлия търговията на Tesla, чиито акции поевтиняха със 7%.

Петролът затваря седмицата със спад на цената на фона на опасенията за инфлацията и намаленото потребление в Китай. Така, въпреки усилията на ОПЕК+, американският лек суров петрол (WTI) загуби 7,6% от цената си през тази седмица. Търговията затвори при ниво от 85,61 долара за барел.

Европейският сорт Brent се търгуваше за 91,63 долара за барел в последната сесия за тази седмица. За сесията спадът е от 3%, а за цялата седмица - от 6,5 на сто.

На валутните пазари стойността на долара укрепва спрямо основните конкуренти. Едно евро се разменя за 0,9725 долара, или намаление от 0,4%. Британският паунд достига до стойност от 1,1173 долара за брой.

Укрепването на щатския долар се отрази негативно на търговията със злато. Ценният метал изпрати най-лошата си седмица за последните два месеца, отчитайки спад от почти 3%. В рамките на сесията цената на златото се понижи с 1,65% до 1649,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 14.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още